Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NOVČANA KAZNA

Za driftanje na Platku kazna malo preko 60 eura: Zanimljivo da su to uvijek vozači BMW-a…

Autor: Portal ZL

03.02.2023. 09:28
Za driftanje na Platku kazna malo preko 60 eura: Zanimljivo da su to uvijek vozači BMW-a…

Foto: Jedan od ranijih slučajeva kad je auto zapeo u snijegu na skijaškoj stazi na Platku, uhvaćen nadzornim kamerama / Foto Facebook“Vi ste uz nas, mi smo uz vas! Najoštrije osuđujemo nasilni incident koji se ove nedjelje dogodio na Platku i ugrozio živote troje ljudi. Nedopustivo ponašanje koje se ne smije tolerirati!”, piše na Facebook stranici Općine Čavle, čija se načelnica Ivana Cvitan Polić pridružuje komentarima osude ovog nemilog događaja, slučaja premlaćivanja na Platku, koji je uzdrmao cijelu Hrvatsku, prenosi u petak Novi list.


Inače, Općina Čavle ovih dana očekuje izvješće policije kako bi postupila prema prekršitelju odluke o komunalnom redu Općine Čavle, a s obzirom da se ovaj događaj dogodio na čavjanskom teritoriju.


Pošta “putuje” u Čavle


– Mi postupamo prema izvješću policije kada se radnja dogodi na našem terenu, odnosno kada se krši naša odluka o komunalnom redu.
Dakle, ovdje je riječ o protupravnom korišenju javne zelene površine. Platak spada u javnu zelenu površinu, a to je naša nadležnost jer skijalište teritorijalno pripada Općini Čavle.


Prema našoj odluci o komunalnom redu, zabranjeno je voziti i parkirati prijevozna sredstva na takvim površinama, a zabrana se ne odnosi na interventna vozila, vozila održavanja i vozila Goranskog sportskog centra.


Koliko se plaća driftanje na Platku?


Dakle, prema toj našoj odluci sankcionirat će se vozač vozila koje je u prekršaju, a kojega je policija identificirala kao vozača, s novčanom kaznom koja je u rasponu od 500 do dvije tisuće kuna, odnosno 66,40 do 265,60 eura. Novčane kazne su takve kakve jesu i određene su prekršajnim zakonom te na njih ne možemo utjecati. Posljedice događaja nisu vezane uz ove kazne, nego uz druge propise, kaže komunalni prometni redar Općine Čavle Danijel Mavrinac, piše dalje Novi list nakon slučaja koji je zgrozio hrvatsku javnost.


Dodaje kako je posljednjih par godina bilo petnaestak ovakvih i sličnih događaja na Platku, iako ne s ovakvim posljedicama, pa smatra kako to “nije priča od jučer” te kako će se, ukoliko se nešto ne poduzme, ponavljati.


U snijegu uglavnom “zapinju” BMW-i


– Osobno smatram kako je trebalo ograničiti pristup skijalištu jer komunalno prometno redarstvo može djelovati samo kada se nešto dogodi.


Preventivno bismo mogli djelovati samo da je stalno tamo jedan čovjek, a to je gotovo pa nemoguće. Nadam se da će ovaj nemili događaj nešto pokrenuti, pa da će se poduzeti radnje kako se ovakva nedjela ne bi ponavljala, ističe Mavrinac, dodajući kako je zanimljivo da je u tih petnaestak sličnih slučajeva automobila koji su “zapali” u snijegu na Platku gotovo uvijek bilo riječ o automobilima marke BMW-e, tek jednom je to bila Lada i jednom Audi.