Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PRESUDA

Vodeći teleoperater kažnjen jer je potrošače varao na popustima za mobitele

Autor: P. N.

13.06.2024. 11:33
Vodeći teleoperater kažnjen jer je potrošače varao na popustima za mobitele

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLHT i odgovorna osoba proglašeni su krivima i osuđeni jer su varali potrošače nepostojećim popustima na kupnju mobitela. U presudi koju je objavio portal Danica.hr, stoji kako je HT u listopadu prošle godine oglasio poseban oblik prodaje za Samsung mobitele, pritom istaknuvši sniženu cijenu proizvoda koju su primjenjivali tijekom akcije i najnižu cijenu koju su primjenjivali za istu robu 30 dana prije te akcije, a koja je bila niža od trenutno snižene cijene.


Sutkinja je zaključila kako su se koristili nepoštenom i zavaravajućom praksom prema potrošačima. Cijeli je slučaj prijavio potrošač s područja Bjelovara.


Primjerice, za telefon Samsung Galaxy S22 + 5G – cijena s popustom bila je 25,88 eura, iako je prethodna cijena bila 23,89 eura.
“Iz toga proizlazi da nisu trebali oglasiti posebni oblik prodaje, već je trebala biti istaknuta samo važeća cijena s obzirom da je prethodna cijena uređaja bila manja od cijene oglašene za vrijeme trajanja posebnog oblika prodaje.


Dakle, kao pravna osoba-trgovac i odgovorna osoba pravne osobe koristili su praksu koja je nepoštena u smislu Zakona o zaštiti potrošača.


Stoga sud takvu poslovnu praksu smatra zavaravajućom jer je kod prosječnog kupca stvorila dojam koji će ga potaknuti na kupnju, odnosno stvorila lažni dojam veće pogodnosti prilikom kupnje””, objavila je sutkinja.


HT je kažnjen sa 4500 eura, a direktor odjela za upravljanje uređajima s 1500 eura, piše Danica.