Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

U 69. GODINI

Umro glumac Mladen Vasary, Pero iz Družbe Pere Kvržice

Autor: Hina

21.11.2022. 20:55
Umro glumac Mladen Vasary, Pero iz Družbe Pere Kvržice

Foto: HRTGlumac Mladen Vasary umro je u Zagrebu u 69. godini nakon duge i teške bolesti, izvijestilo je u ponedjeljak karlovačko Gradsko kazalište ”Zorin dom”.


Vasary je rođen 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. Te završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru.


Pamtljive uloge


Nastupao je u više zagrebačkih kazališta, od Teatra &TD, Knapa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu i posljednjih godina u Teatru Ulysses.
Vasary je glumio u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima Shakespearea, Molierea, Cervantesa i Aristofana. Predavao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a nastupao je na radiju i igrao u filmovima i TV serijama.


Domaća publika najviše ga pamti kao Peru iz dječjeg klasika ”Družba Pere Kvržice”, filmske adaptacije istoimenog romana Mate Lovraka iz 1970. godine.


Karlovačko Gradsko kazalište ”Zorin dom’ istaknulo je da će ga karlovačka publika sigurno pamtiti po maestralnoj ulozi Bažuleka u posljednjoj režiji istaknutog hrvatskog redatelja Georgija Para “Dobri čovjek Bažulek”.


Ministrica kulture izrazila sućut


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji u povodu odlaska Mladena Vasaryja, jednog od naših najboljih glumaca, koreografa i pedagoga, naglasivši kako gotovo i nema zagrebačkog teatra s kojim Vasary nije surađivao.”Od prvih dana svoje glumačke karijere kada je kao dijete ostvario nezaboravnu ulogu Pere Kvržice u antologijskoj ekranizaciji romana Mate Lovraka, Vasary je čitav svoj život posvetio kreiranju osebujnih likova i zapaženih uloga na kazališnim daskama, ali i na filmu, televiziji i radiju.


Gotovo da i nema zagrebačkog teatra s kojim nije surađivao od Teatra &TD, Knappa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, sve do različitih produkcija u engleskim, njemačkim i francuskim kazalištima, istaknula je ministrica dodavši da je osobito živopisne uloge ostvario u ambijentalnom teatru naših ljetnih festivala, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.


Obuljen Koržinek ističe kako joj je ovog ljeta bila osobita svjedočiti Vasaryjevom nespornom talentu i gledati jednu od njegovih posljednjih izvedbi u „Kralju Leareu“ Teatra Ulysses gdje je kultnu ulogu Lude odigrao svom snagom glumačke strasti, prkoseći teškoj bolesti.


Mladen Vasary, dodala je, ”osim što je bio neumoran glumac i kreativac, upijao je znanje od najboljih scenskih bardova, od školovanja kod slavnog francuskog glumca i umjetnika pokreta Jacquesa Lecoqa u Parizu do istraživanja i usavršavanja s brojnim svjetskim redateljima, pedagozima, glumcima i koreografima”.


Svoje je stečeno znanje i iskustvo nesebično i neumorno prenosio mlađim generacijama, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj kao profesor glume na katedri scenskog pokreta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i suradnik studija Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, podsjetila je ministrica.


”Kazališnoj publici ostat će zapamćen po nezaboravnom otjelovljenju likova Shakespearea, Molièrea i Aristofana, Krleže, Cervantesa, Stopparda i drugih, svojim kolegama glumcima i redateljima kao odan suradnik i prijatelj, a svojim studentima kao posvećeni predavač i sjajan pedagog”, stoji u sućuti ministrice.