ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NAPAD NOŽEM

Učitelj ubijen u školi na sjeveru Francuske, napadač uzvikivao “Allahu Akbar”

Autor: Hina

13.10.2023. 16:55
Učitelj ubijen u školi na sjeveru Francuske, napadač uzvikivao “Allahu Akbar”

Foto: ReutersNastavnik je ubijen u petak u napadu nožem u školi u gradu Arrasu na sjeveru Francuske, a istraga je predana uredu tužitelja za borbu protiv terorizma. Vlasti departmana Pas-de-Calais priopćile su da je napadač, koji je također ranio drugog učitelja i školskog zaštitara, uhićen. Osumnjičenik je Čečen rođen u Rusiji i bivši je učenik srednje škole Gambetta u kojoj se napad dogodio, rekao je policijski izvor. Bio je na popisu osoba koje su poznate kao potencijalni sigurnosni rizik u vezi s radikalnim islamizmom, dodao je policijski izvor. Policija nije mogla potvrditi napise lokalnih medija da je uzvikivao “Alahu Akbar”. BFM TV javlja da ima oko 20 godina.


BFM također navodi da je ubijeni nastavnik predavao francuski jezik, dok je ozlijeđen profesor tjelesne kulture.


Učenici su bili zatvoreni u svojim učionicama, dodaje se.
Predsjednik Emmanuel Macron krenuo je u Arras, priopćio je njegov ured.


U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak, Macron je pozvao Francuze da ostanu ujedinjeni i suzdrže se od prebacivanja sukoba Izraela i Hamasa u zemlju.


Ništa do sada ne upućuje da je ovaj napad povezan s događajima u Izraelu i Pojasu Gaze, rekao je Reutersu drugi policijski izvor.


Francusko tužiteljstvo za borbu protiv terorizma priopćilo je da otvara istragu o napadu. Uhićen je i brat osumnjičenog napadača.


Novine La Voix du Nord pišu da su učenici u svim školama u Arrasu – gradu u deindustrijaliziranom, etnički raznolikom sjevernom dijelu Francuske – zadržani u svojim učionicama zbog sigurnosti.


Francuska je bila na meti niza islamističkih napada proteklih godina, a najgori je bio istovremeni napad naoružanih napadača i bombaša samoubojica na klubove i kafiće u Parizu u studenome 2015.


Čečenski tinejdžer odrubio je 2020. glavu učitelju Samuelu Patyju jer je koristio karikature proroka Muhameda tijekom sata o slobodi izražavanja.