Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

sve su snimale

Učenice u Sesvetama tukle vršnjakinju, srušile su ju na pod i cipelarile

Autor: Hina

18.03.2023. 20:40
Učenice u Sesvetama tukle vršnjakinju, srušile su ju na pod i cipelarile

Foto: iStockZagrebačka policija privela je pritvorskom nadzorniku tri maloljetnice koje su u utorak u Sesvetama pretukle maloljetnicu, jedna od pritvorenih to je snimila mobitelom, a snimka napada proširila se društvenim mrežama, izvijestila je u subotu Policijska uprava zagrebačka.


Policija je precizirala da je provela kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom koji su u utorak navečer, ispred jedne škole u Sesvetama, presreli maloljetnicu koju su srušile na tlo, a potom dok je ležala, više je puta udarale nogama i rukama po glavi i tijelu.


Jedna je maloljetnica osumnjičena da je napad snimila mobitelom, nakon čega se snimka proširila društvenim mrežama, dodaje policija.


Tri maloljetnice u pritvoru
Liječnička pomoć napadnutoj maloljetnici pružena je u KB Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena, uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda, navode iz PUZ-a.


Policija ističe da je protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena kaznena prijava.


Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku, dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu.


O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad te se nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja.


Tukli i snimali vršnjaka i na Trešnjevci


Također, policija je provela kriminalističko istraživanje na d dvojicom maloljetnika koji se sumnjiče da su u utorak navečer ispred jedne trešnjevačke škole tjelesno napali vršnjaka, a što je mobitelom snimila jedna maloljetnica. Nakon toga se snimka napada proširila društvenim mrežama, dodaje PUZ.


‘’Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu’’, priopćio je PUZ.


Posljedice vršnjačkog zlostavljanja su vrlo ozbiljne


U PUZ-u ističu da kroz objavljivanje priopćenja za javnost koriste priliku ukazati ne samo na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, već i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža.


‘’Također koristimo priliku prenijeti u javnost poruku da policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja’’, stoji u priopćenju.


U policiji zaključuju da je snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija, u konačnici, kažnjivo ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu.