Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

policijsko izvješće

U okolici Zadra nakon dojave građana uništena protupješačka mina

Autor: K.E.

07.03.2023. 09:48
U okolici Zadra nakon dojave građana uništena protupješačka mina

Foto: Hrvoje Jelavić/NLZadarska policija je jučer zaprimila dvije dojave građana o pronalasku sumnjivih minskoeksplozivnih sredstava na području okolice Zadra gdje su bila ratna djelovanja, nakon čega su na mjesto događaja odmah upućeni posebno osposobljeni policijski službenici .


Tako su na zadarskom području policijski službenici protueksplozijske zaštite na mjestu pronalaska na siguran način uništili jednu protupješačku minu, a na benkovačkom području su izuzeli eksploziv, dvije puške (M48 i Thompson) i 450 komada raznog streljiva.


Upozoravamo građane da prilikom pronalaska sumnjivih predmeta koji nalikuju na eksplozivna sredstva ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja već o tome odmah obavijeste policiju. Tada će na teren izići stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.
Zaostala minsko-eksplozivnih sredstava građani najčešće pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.


Obzirom da su krenuli građevinski i poljoprivredni radovi policija apelira da ukoliko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome žurno obavijestite policiju na broj 192.


Nadalje, i ovom prilikom policija poziva građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi ili na mjestima koja su dostupna ostalim građanima te podsjećaju kako je eksplozivna sredstva moguće bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.