Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DOVRŠENO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

U Gračacu namamili u zamku zaštićenog medvjeda te ga ustrijelili

Autor: Portal ZL

26.09.2023. 10:47
U Gračacu namamili u zamku zaštićenog medvjeda te ga ustrijelili

Foto: Ilustracija, Pexels/PixabayPolicijski službenici Postaje granične policije Gračac dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljanina u dobi od 45 i 32 godina u svezi događaja od 28. svibnja 2023. godine o kojem je putem priopćenje izvijestila Carinska uprava Ministarstva financija na poveznici https://carina.gov.hr/vijesti/u-vozilu-pronadjen-ustrijeljen-smedji-medvjed/12677


Sumnjiči ih se da su tijekom noći s 27. na 28. svibnja 2023. godine u lovištu na području Općine Gračac, uz dopuštenje za lov, u svojstvu lovaca, postavili zamku s ciljem lova medvjeda te namamili jedinku divlje vrste smeđeg medvjeda (Ursus arctos) težine 150 kg i starosti 6 godina, a potom ga iz lovačkog oružja odstrijelili, nakon čega su, s ciljem protupravnog prisvajanja mrtve jedinke divlje životinje, medvjeda ukrcali u prtljažni prostor automobila splitskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 32-godišnjak, kada su ih 28. svibnja 2023. godine u 11.40 na području Drniša, zaustavili službenici Sektora za mobilne jedinice.


Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičenima je oduzeto lovačko oružje radi provođenje daljnjih vještačenja, a također je utvrđeno kako je sukladno Pravilniku o lovostaju te u skladu s Planom gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj i akcijskim planom gospodarenja smeđim medvjedom za pojedinu godinu, u navedeno vrijeme na snazi bila zabrana lova medvjeda kao i da osumnjičenici nisu posjedovali pismeno rješenje za lov izdano od nadležne državne institucije. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, protiv 45-godišnjaka  i 32- godišnjaka slijedi  kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću zbog sumnje na kaznena djela Protuzakoniti lov i ribolov, Krađa i Trgovanje divljim vrstama.