Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

UŽAS NA SJEVERU AFRIKE

Tunis našao tijela 70 migranata, mrtvačnice prepune

Autor: Hina

24.04.2023. 19:42
Tunis našao tijela 70 migranata, mrtvačnice prepune

Foto: ReutersObalna straža izvukla je najmanje 70 tijela utopljenih migranata iz voda oko Tunisa, u čijim je mrtvačnicama sve manje mjesta i gdje vlasti nastoje obuzdati porast broja prelazaka preko Sredozemnog mora, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.


Dva nova čamca potonula su u ponedjeljak blizu obalnog grada Sfaxa, rekao je za Reuters tamošnji sudski dužnosnik Faouzi Masmoudi.


“Mrtvačnice u bolnicama u Sfaxu su pod velikim pritiskom. To je prijetnja javnom zdravlju”, dodao je Masmoudi.


Tunis – glavna polazna točka
Tijela najmanje 70 afričkih migranata koji su pokušavali prijeći Mediteran kako bi došli do Europe pronađena su od petka, rekao je, što je više od 31 koliko je procijenila obalna straža. Barem 47 osoba je spašeno s čamaca koji su potonuli u ponedjeljak, dodao je.


Tunis je preuzeo ulogu Libije kao glavna polazna točka za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku u nadi da će pronaći bolji život u Europi.


Nacionalna garda je ranije ovog mjeseca objavila da je više od 14.000 migranata, uglavnom iz subsaharske Afrike, zaustavljeno ili spašeno u prva tri mjeseca ove godine, pet puta više nego u istom razdoblju prošle godine.