Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SPLIT

Prvu večer Ultre privedeno 98 osoba i naplaćeno 65 tisuća eura kazni

Autor: Hina

08.07.2023. 11:00
Prvu večer Ultre privedeno 98 osoba i naplaćeno 65 tisuća eura kazni

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELLPrva noć Ultra Europe festivala u Splitu završila je s 98 privedenih osoba i naplaćenih 65 tisuća eura novčanih kazni te desetak osoba u bolnici od čega su dvije lakše ozlijeđene. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su da prvi dan festivala nisu zabilježili značajniji negativni sigurnosni događaji, u smislu narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti oštećenja imovine.


Privedeno je ukupno 98 osoba od čega je 58 stranaca većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.Tijekom prve večeri naplaćeno je 65 tisuća eura novčanih kazni.


“Zbog kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama provodi se kriminalističko istraživanje nad četiri osobe. Policijski službenici Službe kriminaliteta droga ukupno su kod četiri osobe pronašli i oduzeli 530 tableta ecstasya, 130 grama marihuane, 35 grama speeda, 22 grama halucinogenih gljiva”, kažu iz policije.
Tri su bile sudionici festivala – dvojica muškaraca od 23 i 41 godinu i 32-godišnja žena, a kod njih su pronađene razne supstance.


U večernjim je satima pretražen stan 32-godišnjaka koji nije bio na festivalu, a kod kojeg su policijski službenici oduzeli 282 tableta amfetamina “ecstasy”, 35 grama amfetamina “speed”, 130 grama droge konoplje, 4,5 grama droge MDMA, 22 grama halucinogenih gljiva, i to psilocibinske gljive stabljike droge konoplje, tri posude s podlogom za rast u kojima se nalaze psilocibinske gljive i sporedigitalna vaga za precizno mjerenje s tragovima amfetamina.


“Prijavljena su četiri imovinskih kaznenih djela, i to dvije drske krađe i dva trganja lančića i jedno oštećenje tuđe stvari. U službene prostorije dovedeno je pet osoba koje se dovode u vezu s ovim djelima i nad njima je u tijeku istraživanje”, priopćeno je.


Prema riječima Jakova Aranze, voditelja smjene Hitne pomoći Split tijekom noći i jutra u KBC Split dovedeno je desetak osoba od čega su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede, jedna je imala bol u prsima, a ostatak je povezan uz intoksikaciju alkoholom i drogama. Na mjestu odvijanja Ultre bilo je raspoređeno pet hitnih timova.


Vatrogasci nisu imali posla na mjestu održavanja festivala, u Parku mladeži, no u 3,38 sati dobili dojavu o požaru dvaju plastičnih kontejnera u Ulici Antofagaste koja je u blizini, kao i o požaru još jednog plastičnog kontejnera dvadesetak minuta kasnije u Ulici Hrvatske mornarice.


Ultra Europe festival počeo je u petak u 19 sati i trajao do 5 sati ujutro. Odmah po završetku gradske komunalne tvrtke prionule su čišćenju oko Parka mladeži i ostatka grada.