Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

prijevara na pagu

Predstavljao se kao žena pa muškarcu prijetio da će objaviti njegove fotografije

Autor: K.E.

28.02.2024. 15:06
Predstavljao se kao žena pa muškarcu prijetio da će objaviti njegove fotografije

Foto: Luka JeličićPolicijski službenici Policijske postaje Pag u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjIm hrvatskim državljaninom koji se sumnjiči za kaznena djela Prijevara i Iznuda.


Osumnjičeni muškarac je, kako se sumnja, tijekom travnja prošle godine, putem jedne društvene mreže na kojoj se predstavio pod lažnim ženskim imenom, uspostavio kontakt sa 23-godišnjakom, te ga cijelo vrijeme održavao u zabludi oko daljnjih kontakata i eventualnog druženja, tražeći zauzvrat da mu oštećeni uplaćuje novac digitalnim putem, na koji način mu je oštećeni putem aplikacije u više navrata uplatio oko 2000 eura.


Nadalje, kada  mu je oštećeni prekinuo slati uplate, počeo je istog iznuđivati novac prijeteći kako će mu nanijeti štetu tako što će objaviti kontakte i njegove fotografije te mu nanijeti sramotu, nakon čega je oštećeni događaj prijavio policiji.
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv osumnjičenog 25-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava.


Savjet za građane


Romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da su želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.


Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.


Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.


Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!