Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

pu zadarska

Policija uhitila višestruke provalnike na zadarskom području

Autor: Portal ZL

30.01.2023. 16:07
Policija uhitila višestruke provalnike na zadarskom području

Foto: PU zadarskaPolicijski službenici kriminalističke policije Policijske postaje Benkovac-Obrovac i Policijske postaje Zadar su u suradnji sa službenicima Službe kriminalističke policije dovršili višemjesečno opsežno kriminalističko istraživanje nad tri hrvatska državljanina u dobi od 35, 48 i 47 godina zbog sumnje da su s ciljem ostvarivanja nepripadne materijalne koristi, počinili 17 imovinskih kaznenih djela na zadarskom području.


Osumnjičeni su tijekom noći s petka na subotu, 27./28. siječnja u mjestu Ljubač provalili u trgovinu trgovačkog društva odakle su otuđili cigarete, alkoholna pića, suhomesnate proizvode i druge razne artikle, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja.  U 04.45 sati na državnoj cesti DC-6007, policijski službenici po prethodno prikupljenim saznanjima i informacijama o počinjenom kaznenom djelu i mogućim počiniteljima, zaustavili automobil Volkswagen Passat koprivničkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 35-godišnjak, dok se kao suvozač u automobilu nalazio 48-godišnjak.


Daljnjim postupanjem, kod njih je pronađen alat pogodan za provale kao i predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Muškarci su uhićeni, a automobil je prevezen u krug policije, gdje je temeljem naloga Suca istrage Županijskog suda u Zadru provedena pretraga vozila u kojem su pronađeni otuđeni predmeti koji su tijekom kriminalističkog istraživanja vraćeni oštećenom trgovačkom društvu.
Nadalje, obojicu osumnjičenika se sumnjiči da su u vremenu od travnja prošle godine do siječnja ove godine na širem zadarskom području (Pridraga, Novigrad, Maslenica, Ljubač, Nin, Raštane Donje, Šimuni) provaljivali u razne trgovine trgovačkih društava odakle su otuđili novac, veću količinu raznih cigareta, alkoholnih pića i drugih raznih prehrambenih proizvoda.


Isto tako, 48-godišnjaka se sumnjiči da je provalio u benzinsku postaju u rujnu 2017. godine u Zemuniku i u benzinsku postaju u studenom 2017. godine u Polači kao i da je u listopadu prošle godine u Viru, oštetio alarmne uređaje i provalio u skladište benzinske postaje. Tijekom provala, iz benzinskih postaja osumnjičenik je otuđio novac i veću količinu raznih cigareta.


U sklopu kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su jučer, 29. siječnja na području Zadra, uhitili i  47-godišnjaka, trećeg osumnjičenika, kojeg se sumnjiči da je zajedno s dvojicom osumnjičenika sudjelovalo u počinjenju navedenih kaznenih djela, tj. sumnjiči ga se za provale u šest trgovina, kao i u dvije benzinske postaje.


Pronađeni provalnički alat, kao i drugi predmeti koje su koristili u počinjenju kaznenih djela, također su im oduzeti, a ukupna materijalna šteta pričinjena oštećenim trgovačkim društvima je oko 100 tisuća eura.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenih je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru proslijeđena kaznena prijava zbog kaznenih djela Teška krađa te su 35-godišnjak i 48-godišnjak u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.


Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem u suradnji s drugim policijskim upravama.