Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

VELIKA AKCIJA

Policija otkrila detalje zapljene gotovo 750 kg kokaina u Rijeci

Autor: Portal Novi list

07.06.2023. 18:14
Policija otkrila detalje zapljene gotovo 750 kg kokaina u Rijeci

Foto: Ilustracija / Foto Vedran Karuza; Grgo Jelavic/PIXSELLGotovo 750 kilograma kokaina u riječkoj luci zaplijenila je policija zajedno s carinskom upravom. Kokain visoke čistoće nalazio se u kontejnerima na terminalu luke.


Prema neslužbenim informacijama, kokain je trebao iz Rijeke biti dalje prevezen kamionima do destinacija, najvjerojatnije u zapadnoj Europi.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je istaknuo da su za akciju policije i carine ključne bile stručnost, educiranost i posvećenost poslu. Policija je danas na konferenciji za novinare iznijela detalje akcije.


Najveća zapljena u povijesti
“Zapljene koje su Carina i policija posljednja 3-4 mjeseca provele su zaista impresivne, neke spadaju u desetak najvećih u Hrvatskoj.


Što se tiče mase, ovo je najveća zapljena kokaina u povijesti policije i Carine, bilo je većih, ali van hrvatskih teritorija”, istaknuo je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka, prenose 24 sata, istaknuo je kako ovo nije pojedinačni slučaj nego traje neko vrijeme.


“Tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja Carinska uprava je provodila redovne aktivnosti provjere kontejnera koji dolaze u riječku luku.


Kako su pronašli drogu?


Pretraživali smo sa službenim psima i novom suvremenom opremom. Veliki doprinos dao je i službeni pas. On pregledom kontejnera pokazuje interes na određenim dijelovima kontejnera i nakon toga carinski službenici iza metalne obloge uočavaju sadržaj koji po obliku i strukturi nalikuje ovim paketima koji se uobičajeno koriste prilikom krijumčarenja droga.


Ukupno je zaplijenjeno 745 kilograma kokaina vrijednosti od oko 20 milijuna eura i čistoće 80-90 posto. Ovo nije kraj, i dalje se provode ciljane izvidne radnje”, rekao je Predrag Juratovac, pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice.


Policija vodi računa i o uličnoj redukciji, rekao je Hari Brnad, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske


“Trenutno je u tijeku uhićenje gdje će biti zaplijenjena značajna količina u Rijeci”, dodao je.


Je li Rijeka važna transportna točka?


Vezano za ovu zapljenu u kontejnerima u Rijeci, iz Ravnateljstva policije, prenose 24 sata, istaknuli su kako se dalje provode daljnje istražne radnje te da je postupak u tijeku pa nisu htjeli reći pod kojom krinkom je droga bila u kontejnerima. Nisu htjeli reći radi li se o voću ili nečemu drugom.


No, kako su otkrili kokain se nalazio u pet različitih kontejnera. Pošiljke su stizale iz različitih država, najviše iz Južne Amerike – Kolumbije i Bolivije.


“Ne može se jednoznačno reći da su došle iz jedne luke. Rijeka nije nešto posebna luka po ovome, da ne biste sada mislili. U zadnje tri godine bilježi se porast ovakvih zapljena na cijelom Mediteranu. Naša poruka je – nećete to raditi ovdje”, poručeno je iz policije.