Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

državljanin srbije

PODIGNUTA OPTUŽNICA Po županiji u neljudskim uvjetima krijumčario migrante

Autor: K.E.

26.05.2024. 13:36
PODIGNUTA OPTUŽNICA Po županiji u neljudskim uvjetima krijumčario migrante

Foto: Luka JeličićOpćinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1987.) zbog počinjenog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 2. u vezi st 1. Kaznenog zakona.


Okrivljenom 37-godišnjaku se stavlja na teret da je 24. veljače 2024., na autocesti A1 u smjeru Zagreba, počinio navedeno kazneno djelo zajedno i prema ranijem dogovoru s drugim nepoznatim osobama u cilju da se nepripadno materijalno okoristi nezakonitim prevoženjem kroz Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Europske unije.


Tereti ga se da je za unaprijed obećanu točno neutvrđenu novčanu nagradu prevozio strane državljane koji su bez valjanih putnih isprava, izbjegavajući graničnu kontrolu, ilegalno ušli iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je u zatvoreni teretni prostor koji nije namijenjen prijevozu ljudi, svjestan kako je takav način prevoženja nehuman i ponižavajući i kako time ugrožava njihovo zdravlje i živote, smjestio više državljana Sirije i drugih zemalja te ih prevozio prema Zagrebu.
Kada je došlo do kvara na vozilu okrivljenik je, tereti ga se, pobjegao i ostavio ih zatvorene u vozilu čime je ugrozio njihovo zdravlje i živote, a okoristio se za točno neutvrđeni iznos.


Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a).