Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

POKUŠAJ KRIJUMČARENJA

Pakistanac pomagao kineskim ilegalcima koji imaju zabranu ulaz u RH priječi granicu

Autor: Šarlota Brnčić

22.03.2023. 13:30
Pakistanac pomagao kineskim ilegalcima koji imaju zabranu ulaz u RH priječi granicu

Foto: Mateo Levak/Novi listPolicijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su, u jutarnjim satima, u Slavonskom Brodu, na naplatnoj postaji (zapad), kontrolirali automobil talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnji državljanin Islamske Republike Pakistan, a koji je uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.


U unutrašnjosti automobila su se nalazila četiri putnika, te je utvrđeno da se radi o državljanima Narodne Republike Kine (u dobi od 39, 41, 42 i 55), koji imaju zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku do 5. ožujka 2025. godine, a koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.


Kriminalističkim istraživanjem nad 41-godišnjakom je utvrđeno da je isti sukladno prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom u Italiji, iz koristoljublja pomogao stranim državljanima koji su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku u protuzakonitom kretanju vozeći ih u smjeru Zagreba.
Policijski službenici su 41-godišnjaka uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.


Prema strancima provest će se postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.