Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PU ZADARSKA

Ozlijeđen za vrijeme lova

Autor: ZL

13.12.2022. 10:09
Ozlijeđen za vrijeme lova

Foto: Željko Lukunić/PIXSELLU nedjelju, 11. prosinca oko 12.30 sati na području Slivnice Gornje tijekom lova u lovnom polju 62-godišnji lovac je nehotično ranio 65-godišnjeg drugog lovca, koji je zajedno s njim bio u lovu.


Policija je na mjestu događaja obavila očevid i provela kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjakom kojom prilikom je utvrđeno da je lov organiziran uz važeće dopuštenje, te da je do ranjavanja 65-godišnjeg lovca došlo zbog nepažnje drugog lovca.


Ranjeni lovac je odmah prevezen u bolnicu u Zadar gdje mu je pružena liječnička pomoć te su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede. Od 62-godišnjaka oduzeto je oružje i streljivo.
Policija je o događaju izvijestila državno odvjetništvo u Zadru te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 62-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.


Na području Policijske uprave zadarske tijekom prošle godine nisu evidentirana ozljeđivanja u lovu, dok su tijekom ove lovne godine evidentirana dva ozljeđivanja tijekom lova.


Policijski službenici obilaskom lovačkih udruga i kroz predavanja, edukativno djeluju na svijest lovaca, te tako pridonose da se sigurnost lova podigne na još višu razinu. Također, tijekom ove lovne sezone, u cilju prevencije kaznenih djela i prekršaja povezanih s lovom, na zbornim mjestima za vrijeme otpreme lova, policijski službenici su na više lovišta proveli kontrolu i pregled oružja, streljiva kao i oružnih listova.


Do sada izvršenim nadzorom obuhvaćeno je više od stotinu lovaca, a policijski službenici u narednom periodu nastavljaju s provođenjem navedenih aktivnosti.


Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava zadarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.


Oprezno u lovu


Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.


Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.


Zakonom  o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.


S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju. Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu.