Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HARALD KOPITZ

Otac koji je ubio svoje troje djece počinio samoubojstvo u zatvoru u Lepoglavi

Autor:

25.10.2022. 22:54
Otac koji je ubio svoje troje djece počinio samoubojstvo u zatvoru u Lepoglavi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLAustrijanac Harald Kopitz koji je u Zagrebu ubio svoje troje djece, danas je u kaznionici u Lepoglavi oko 17 sati počinio samoubojstvo. Jutarnji list javlja da je odmah pozvana Hitna pomoć, međutim Kopitz je preminuo u kolima. Zatečen je s ozljedama na rukama i nogama.


Ministarstvo pravosuđa je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je Kopitz počinio samoubojstvo u utorak u poslijepodnevnim satima.


“Službenici Kaznionice u Lepoglavi pozvali su Hitnu medicinsku pomoć te je zatvorenik preminuo u vozilu. U ovom trenutku okolnosti navedenog događaja se još uvijek utvrđuju. Kaznionica u Lepoglavi o svemu je obavijestila nadležna tijela”, navode u Ministarstvu pravosuđa.
Dodaju i da će Uprava za zatvorski sustav i probaciju provest izvanredni stručni nadzor, a o utvrđenim okolnostima javnost će pravovremeno biti obaviještena. Jutarnji neslužbeno doznaje da je Kopitz sam tražio da ga iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gdje je bio 24 sata pod nadzorom u samici, premjeste u Lepoglavu.


Priznao krivnju za trostruko ubojstvo


Podsjetimo Kopitz je ubio svoju djecu, četverogodišnjeg dječaka i sedmogodišnje blizance, dječaka i djevojčicu. U lipnju je nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora. U suđenju iza zatvorenih vrata, koje je isti dan počelo i završilo, Kopitz je priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo.


Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina.


“Iskoristili ste povjerenje vlastite djece. Iako svjesni da su zbog svoje niske kronološke dobi bespomoćna i potpuno ovisna o vašoj brizi i skrbi o njihovim potrebama, dali ste im na konzumaciju prethodno pripremljeni napitak od kakaa u koji ste smrvili najmanje 30 tableta Diazepama.


Djeca su taj napitak, vjerujući vam kao ocu, popila, nesvjesna ugroze zdravlja i života te su uslijed toga preminula od akutnog trovanja.


Podmukao čin i boca šampanjca


Počinili ste to na podmukao način. Bili ste jedini garant njihovih života u tom trenutku, djeca su vam beskrajno vjerovala, a vi ste tri male osobe lišili života na početku njihova odrastanja uskrativši im budućnost”, rekla je u obrazloženju presude sutkinja.


Naglasila je da je majci ubijene djece oduzeo najveću vrijednost čije posljedice osjeća i cijela zajednica.


“To što ste ostali bez novca nije mogao biti razlog da oduzmete tri mlada života. Oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života djece.


Meni kao majci, sucu i čovjeku je potpuno neshvatljiv vaš čin da ste vašu djecu lišili života u trenutku kada se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koja se tijekom života navikli. Za vaše postupke ne postoji ekvivalentna kazna, zaključila je sutkinja čije je riječi Kopitz bez emocija saslušao, podsjeća Jutarnji.