Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PU ZADARSKA

Osumnjičeni za subvencijske prijevare

Autor: ZL

01.12.2022. 14:39
Osumnjičeni za subvencijske prijevare

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLKaznenom prijavom protiv 59-godišnjeg hrvatskog državljanina dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske, zbog sumnje u pokušaj počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva.


Sumnjiči ga se da u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo, u svibnju 2021. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području Zadra, nadležnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio zahtjev za državnu potporu za 2021. godinu u iznosu većem od 80 tisuća kuna, a u kojem zahtjevu je naveo netočne podatke o kojima ovisi donošenje odluke o potpori.


Naime, zahtjev je podnio za plaćanje korištenja poljoprivredne površine od 15,07 hektara, za koju površinu je lažno prikazao kako će na njoj zasaditi različite poljoprivredne kulture, nakon čega su u rujnu 2021. godine, izvršenom kontrolom od strane nadležnih institucija utvrđene nepravilnosti korištenja, suprotno iskazanoj namjeni, te mu zatražena novčana sredstva nisu isplaćena.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinio kazneno djelo Subvencijska prijevara u pokušaju.


Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 54-godina te državljaninom Republike Srbije u dobi od 35 godina zbog sumnje u  počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.


Sumnja se da je 54-godišnjak u namjeri da svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s područja Gračaca neosnovano pribavi sredstva s osnova državne financijske pomoći uz pomoć 35-godišnjaka sačinio neistiniti ugovor o davanju zemljišta na plodouživanje sve kako bi u postupku donošenja odluke o davanju državne potpore ostvario veći novčani iznos, u svojim zahtjevima za ostvarivanje potpore za 2020. i 2021. godinu  prikazao netočne podatke o površini zemljišta sve temeljem prethodnog navedenog neistinitog ugovora.


Nadalje, temeljem toga su njegovom OPG-u neosnovano isplaćena novčana sredstva u iznosu većem od 68 tisuća kuna po osnovi potpore za 2020. godinu na štetu nadležne agencije, dok novčana sredstva u iznosu većem od 55 tisuća kuna po osnovi potpore za 2021. godinu su prihvaćena i odobrena ali isplata nije bila izvršena.


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv obojice osumnjičenika, nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave, dok se protiv 54-godišnjaka podnosi i kaznena prijava zbog jednog kaznenog djela Subvencijska prijevara te jednog kaznenog djela Subvencijska prijevara u pokušaja.