Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

utvrdila policija

Kamion kojim je usmrćeno dijete u Zagrebu imao neispravne kočnice

Autor: Hina

09.09.2023. 16:20
Kamion kojim je usmrćeno dijete u Zagrebu imao neispravne kočnice

Foto: Matija Habljak/PIXSELLNakon prometne nesreće, u kojoj je 45-godišnjak teretnim automobilom u petak u 12,34 u Ulici Žitnjak naletio na dijete koje smrtno stradalo, izvanrednim tehničkim pregledom utvrđena je tehnička neispravnost uređaja za kočenje, priopćila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).


Teretnim automobilom marke Mitsubishi zagrebačkih registarskih oznaka upravljao je 45-godišnjak, koji se kretao Ulicom Žitnjak u smjeru juga, napominje PUZ i dodaje kako je za auto nakon prometne nesreće izvanrednim tehničkim pregledom utvrđena tehnička neispravnost uređaja za kočenje.


Nije se zaustavio dok su iz autobusa izlazila djeca


PUZ ističe da se vozač na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, nije zaustavio pri susretu s autobusom kojim se prevoze djeca i koji je stajao na istočnoj kolničkoj traci dok su djeca ulazila ili izlazila iz autobusa, već je nastavio vožnju i prošao pored prometnih znakova “Stajalište autobusa” i “Obilježeni pješački prijelaz”.
Obilježenom pješačkom prijelazu na koji su već stupila djeca, dodaje se u priopćenju, nije se približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno da može zaustaviti vozilo kako bi ih propustio.


PUZ navodi da je vozač, ne zaustavivši vozilo ispred prijelaza, naletio na djevojčicu koja je po obilježenom pješačkom prijelazu prelazila kolnik trčeći iza zaustavljenog školskog autobusa iz kojeg je prethodno izašla.


Vozač u pritvoru


Osumnjičeni 45-godišnji vozač uhićen je i doveden u službene prostorije te je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


PUZ napominje da je 2022. godine zaprimio zahtjev za analizu stanja promet u Ulici Žitnjak te da “provedenom analizom nadležni ured nije utvrdio potrebu za postavljanjem opreme za smirivanje prometa uzdignutih ploha u zoni predmetne lokacije”.