Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

tragedija u slivnici

"Ja, suprug i susjeda podignuli smo brzo frezu, ali ženi nije bilo spasa"

Autor: Goran Šimunov

06.02.2024. 13:37

Foto: Mislav KlanacŽenska osoba u dobi od 72 godine smrtno je stradala uslijed pada s radnog stroja, motokultivatora (freze) u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Slivnici Donjoj u zaseoku Kneževići ovog ponedjeljka. Frezom je upravljao 75-godišnji muškarac kojom je na mjestu događaja pružena liječnička pomoć, izvijestila je Policijska uprava zadarska.


Prema neslužbenim informacijama radi se o suprugu stradale žene. Policija je zaprimila dojavu o ovoj nesreći oko 14.10 sati.


Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su na mjestu događaja proveli očevid. Provedenim daljnjim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se da je 75-godišnji muškarac upravljao radnim strojem na kojem se nalazila priključena prikolica te nailaskom na neravninu na makadamskom putu i naginjanja radnog stroja, ženska osoba koja je sjedila u prikolici pada na tlo, nakon čega se prikolica prevrnula na nju te je od zadobivenih ozljeda preminula na mjestu događaja.
Pri prevrtanju radnog stroja, muškarac je pao u unutrašnjost prikolice te mu tijekom pružene liječničke pomoći nisu konstatirane ozljede.Vozač freze kazneno prijavljen


Zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a u svezi s kaznenim djelom dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja, protiv 75-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru.


– Ovu nesreću je prva primijetila naša sestrična i susjeda koja je držeći za ruku svoje malo dijete hodala cestom kroz selo te ih je vidjela kako leže pod frezom.


Naišli su potom i moja strina i stric koji također žive nedaleko mjesta nesreće te su svo troje zajedno pokušali podići frezu i prikolicu, kaže Petar Knežević, rođak i susjed stradalih, čija je strina Vesna Knežević rekla kako su suprug i ona slučajno naišli ubrzo nakon što se dogodila ova nesreća s frezom koja vuče prikolicu, na čvorištu dvaju makadamskih puteva, a koje je od ceste kroz zaseok Kneževići udaljeno samo 40-ak metara.
– Suprug i ja pomogli smo brzo podići frezu odnosno prikolicu nadajući se kako je s oboje stradalih sve u redu. Nismo bili ni svjesni kako je smrt već nastala. Zvali smo odmah Hitnu medicinsku pomoć. Kad je moj suprug podigao prikolicu suprug stradale je uspio izaći ispod prikolice.


Mislim da je stradalu strinu usmrtila prikolica koja je pala na nju, prisjetila se ova rođakinja i susjeda stradalih koja napominje kako uz rub makadamskog puta ima nabacanog raznog otpada, među kojima ima brukava i drugog metalnog otpada, pa pretpostavlja kako je suprug stradale htio izbjeći da prođe gumom kotača freze preko tog otpada te je skliznuo jednim kotačem niz put.


Petar Knežević, pak, ističe kako su stradali supružnici tog popodneva išli na multikultivatoru s prikolicom u smjeru polja kako bi obavili neke radove, primjerice baciti neko smeće.


Oboje supružnika palo pod prikolicu– Naš rođak je vozeći frezu po makadamskom putu jednim kotačem skliznuo s puta pa se onda pokušao vratio na taj put vozeći unatrag. Dok je tako vozio okrenuo mu se motor freze, što je prouzročilo da se preokrene i prikolica. Supruga i on su pali pod prikolicu, ali mu je supruga pritom imala manje sreće te ju je prikolica snažno prignječila preko trupa, zadobila je po život opasne ozljede, tako da je vrlo brzo preminula na licu mjesta.


Moguće je i kako je pri padu s prikolice slomila kralježnicu ili vrat, a što se pokazalo kao smrtonosna ozljeda. Mrtvozornica koja je izašla na mjesto tragedije obećala nam je kako će nam, nakon što završi obdukcija, javiti što je prouzročilo smrt.


Suprug stradale mi je rekao kako je uspjela reći samo nekoliko riječi prije nego je izdahnula, kaže Petar Knežević dodajući kako su oni ljudi sa sela pa uvijek voze traktore i freze.– Treba znati upravljati ovako velikim frezama koje imaju veliku težinu. No suprug stradale je bio iskusan i vješt vozač freze. Nesreću je možda prouzročio trenutak nepažnje. Dogodila se u sekundi.


U selu ne pamtimo da se dogodila ovakva tragedija, naglašava ovaj mještanin Slivnice, a i njegova strina potvrđuje kako im je poznato da se događaju nesreće s poljoprivrednim strojevima, prisjećajući se kako ih je bilo u Slivnici, u Ražancu… Freze su jako opasne, bez obzira imate li iskustvo upravljanja njima, dodala je.


– Stradali supružnici imaju krasne četiri kćeri koje su udane i ne žive u našem selu. U ponedjeljak smo obavijestili jednu od njih o smrti njihove majke, a ona je to prenijela ostalima, pa su odmah došle u naše selo. Pokojna i stric su prekrasne osobe.


Bavili su se poljoprivredom od koje su živjeli. Uvijek su skupa išli, sve su zajedno radili, jako su se lijepo držali, imali su veliko međusobno poštovanje. Strina je bila žena za sve, zaključila je Vesna Knežević sa suzama u očima drhtavog glasa se prisjećajući stradale rođakinje i susjede.