Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

BIVŠI NOGOMETAŠ

Boško Balaban osuđen na godinu dana zatvora: “Plaćao bih za djecu, ali nemam toliko novaca…”

Autor: Portal Novi list

03.11.2023. 19:06
Boško Balaban osuđen na godinu dana zatvora: “Plaćao bih za djecu, ali nemam toliko novaca…”

Foto: Boško Balaban / Foto Dejan Rakita/PIXSELL

Balaban je još 2021. godine proglašen krivim zbog neuzdržavanja djece, nakon što se rastao od Ive Radić, negdašnje Kraljice HrvatskeBivši nogometaš Boško Balaban pravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine, s primjenom uvjetne osude od četiri godine, presudio je Općinski kazneni sud u Zagrebu u srpnju ove godine, javljaju 24sata.


Balaban je još 2021. godine proglašen krivim zbog neuzdržavanja djece, nakon što se rastao od Ive Radić, negdašnje Kraljice Hrvatske.


Tada je sud Balabanu naložio da u dvije godine isplati dugove za alimentaciju: za jedno dijete 91.250,60 kuna, za drugo 102.558,60 kuna i za treće 104.781,00 kuna i to sve na račun majke djece, Ive Radić.
Za dvoje djece je sud naložio da mora ispunjavati obveze dokle god za to postoje zakonski uvjeti te je upozoren kako uvjetna osuda može biti opozvana ako u potpunosti, ili barem u većoj mjeri, ne izvrši naložene obaveze u roku koji je određen.


Rok za podmirenje duga istekao je krajem lipnja ove godine. Godinu dana ranije, 7. srpnja 2022., Balaban je sudu rekao kako je u pregovorima s bivšom suprugom oko prodaje zajedničkih nekretnina.


Časni sude, nemam ja tih novaca


Najavio je kako je spreman prodati neku od svojih nekretnina kako bi namirio dug i počeo redovito plaćati uzdržavanje djece.


– Naveo je da se bavi prodajom nogometaša, ali se ne radi o fiksnom poslu u kojem postoje redovita primanja – navodi se u obrazloženju te dodaje kako je Balaban rekao da povremeno “živi vani” radi posla.


– Iskazao je da bi davao za uzdržavanje djece ali nema toliko novaca te je dogovorio s bivšom suprugom da će joj ostaviti svoje nekretnine koje su u najmu pa će iznos najamnine ići na uzdržavanje djece i da je u ozbiljnim dogovorima da se ovaj postupak riješi kako mu se ne bi opozvala uvjetna osuda i da ne ide u zatvor – stoji u presudi.


Balaban je zatim u listopadu iste godine rekao kako ništa nije uplatio za uzdržavanje svoje mlađe djece, već samo da najstarijoj kćeri plaća stan i školovanje u inozemstvu, i to u iznosu od 1000 do 1500 eura mjesečno. Tada je rekao kako ne plaća za uzdržavanje jer nema novaca.


Roditelji i prijatelji mu posuđuju novce


– Zdrav je i radno sposoban, živi na način da mu roditelji i prijatelji posuđuju novce koje im vrati te da za vrijeme trajanja korone nije uspio napraviti ništa oko prodaje nogometaša dvije do tri godine i da dalje živi u stanu na ranije navedenoj adresi – stoji u presudi.


Na ročištu u prosincu prošle godine rekao je kako nije platio ništa za uzdržavanje jer nema novaca. No, naveo je da od najma kuće u Istri s bivšom suprugom uprihodi 30.000 eura te da je bivšu suprugu opunomoćio da od toga uzima novac.


Sud je u presudi ustvrdio da Balaban nije u potpunosti platio obaveze te da i dalje ne plaća dospjela uzdržavanja, već da uzdržava samo svoju punoljetnu kći.


– Vijeće ocjenjuje da osuđenik pokazuje spremnost kako bi konačno podmirio postojeće dugove i daljnja buduća uzdržavanja jer je svjestan da mu se može opozvati uvjetna osuda i da će dodatni rok od 6 mjeseci biti dostatan za ispunjenje obveza naloženih presudom suda, smatrajući da je takva odluka u najboljem interesu maloljetnih oštećenika.


Napominje se da je ovo zadnje produljenje roka i u slučaju neispunjenja obveza, ispunjeni su uvjeti za opoziv uvjetne osude i određivanje izvršenja kazne zatvora – stoji u presudi iz srpnja ove godine, prenose 24sata.


Taj je rok sada istekao.