Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RAZBIJENA KRIMINALNA ORGANIZACIJA

Akcija Adriatica: Hrvat i Srbin u Las Palmasu koordinirali šverc 700 kg kokaina

Autor: Hina

22.08.2023. 15:00
Akcija Adriatica: Hrvat i Srbin u Las Palmasu koordinirali šverc 700 kg kokaina

Foto: ReutersU velikoj akciji španjolske policije i Europola kodnog naziva Adriatica razbijena je kriminalna organizacija koja je iz Južne Amerike do Kanarskih otoka prokrijumčarila oko 700 kilograma kokaina. Među osumnjičenima je i jedan hrvatski državljanin koji je, kako je utvrđeno, blizak zloglasnom Balkanskom kartelu, javlja televizija N1.


Pripadnici ovog kartela u posljednje vrijeme uhićivani su u brojim akcijama hrvatske policije, mahom na osnovu razbijene komunikacije s kriptirane aplikacije Sky ECC.


Zbog međunarodnog karaktera ovog novog kraka narko-kriminala u akciji su uz španjolsku policiju sudjelovale i policije Italije, Hrvatske i Srbije.


Jedrilica plovila pod poljskom zastavom
Sve je počelo još u ožujku 2022. kada se u fokusu policijske operacije našla jedrilica koja je plovila pod poljskom zastavom. U to vrijeme baza su joj bili Kanarski otoci, a sumnja se da je baš to plovilo služilo za krijumčarenje kokaina.


Među osumnjičenim članovima te posade bio je i jedan talijanski državljanin, koji je, ispostavit će se kasnije, bio blizak kriminalnoj organizaciji ‘Ndrangheti.


Konačno su prije par tjedana španjolske vlasti utvrdile da je jedrilica otplovila do jedne udaljene lokacije u Atlantskom oceanu. Angažirane su sve raspoložive snage, kao i dronovi da ju prate, javlja televizija N1.


Pronalazak goleme količine droge


Kroz nekoliko dana jedrilica se vraća bazu, te policija na njoj otkriva 700 kilograma kokaina.


U međuvremenu su u Las Palmasu uhićena dvojica osumnjičenih, Hrvat i još jedan osoba, državljanin Srbije. Njih dvojica su, prema za sada dostupnim podacima, okrivljeni da su s kopna koordinirali šverc droge.


Tijekom uhićenja kod njih su pronađeni i mobiteli preko kojih su dogovarali sve kriminalne aktivnosti, potvrdio je Europol koji je pomagao nacionalnim policijama u realizaciji ove složene operacije, javlja televizija N1.