Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Mekoj Dragi pronašli svoj komadić raja

Autor:

28.02.2009. 23:00
U Mekoj Dragi pronašli svoj komadić raja

Foto: Zvonko KUCELIN



Jürgen pravi domaće vino i suši pršute, a najviše voli pelinkovac i jednu vrstu domaćeg piva. Često im dolaze susjedi s kojima su postali prijatelji
Prije dvije godine u Meku Dragu kod Kruševa iz Njemačke se doselila obitelj Schröder. Jürgen, Karin i Saskia još uvijek imaju kuću u Njemačkoj, ali većinu vremena provode u Dalmaciji. Jürgen je veliki ljubitelj sporta, pa je tako i navijač KK Zadar i Hajduka. Naviknuli su se na usporeni život malog dalmatinskog mijesta i, kako su nam rekli, Njemačka im uopće ne nedostaje. Razlog zbog kojega su odabrali Meku Dragu kao mjesto za život je jednostavan – svidjeli su im se ljudi. “Prijatelji nam ovdje imaju vikendicu i prije četiri godine doveli su i nas”, kaže Jürgen dodajući da su odmah zavoljeli mjesto i ljude koji su ih odmah prihvatili.
– Svidjela nam se Hrvatska, gostoljubivi ljudi i klima koja je odgovarala Karin jer ima astmu. Odlučili smo se doseliti i živjeti ovdje, kaže Jürgen dodajući da je ulogu imala i činjenica da mjesto u blizini nosi ime kao i njegova supruga – Karin.
Obitelj Schröder se potpuno prilagodili na naše podneblje, pa tako Jürgen pravi domaće vino i suši pršute, a najviše voli pelinkovac i jednu vrstu domaćeg piva. Često im dolaze susjedi s kojima su postali prijatelji i tada rade fešte.
– Često pravimo roštilj, a obožavamo ćevape i janjetinu. Postali smo specijalisti za hrvatsku kuhinju, kaže Jürgen dodajući da najviše spremaju ribu, dagnje i razne morske plodove, ali i kolače koji su im ovdje izvrsni.
Jürgen je u Njemačkoj radio u bolnici, a sada je u mirovini. Dane provodi baveći se ribolovom ili odlazeći na izlete. “Volim Hrvatski sport i obožavatelj sam KK Zadar”, govori nam Jürgen pokazujući godišnju ulaznicu za Višnjik.
– Sviđa mi se igra nogometne i rukometne hrvatske reprezentacije, a u nogometu navijam za Hajduk. No, ponekad odlazim u Split na utakmice, kaže Jürgen koji osim sporta voli i ribolov.
– Lovim mušune, lignje, sipe, a ponekad brancine i orade. Najdraži ulov mi je palamida od 40 cm, a ulovio sam i hobotnicu od dva kilograma, kaže Jürgen dodajući da ima čamac i ponekad izlazi na more, ali najviše voli loviti s obale.
Jürgenova i Karinina kći Saskia hrvatski je jezik naučila u samo dvije godine. U Njemačkoj je završila školu za veterinarskog tehničara.
– Obožavam životinje, u Kölnu smo imali tri konja, a djeci sam davala poduku iz jahanja. Samo mi je žao što ih ovdje nemam jer sam se zaželila jahanja. Jednog konja sam darovala prijateljici, a dva smo prodali, kaže Saskia dodajući da jedan od tih konja sada služi za terapijsko jahanje.
– Jako dobro sam se snašla ovdje. U Njemačkoj je sve materijalno i brzo, dok je ovdje drukčije. Ponekad izlazim ovdje u mjesto ili odem do Zadra. Sviđa mi se stari dio grada, Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Još mi je ljepše izlaziti u Zagrebu jer ima puno više događanja, kaže Saskia dodajući da ovdje želi ostati. Ljubav, kaže, za sad ovdje nije pronašla, ali nekoliko simpatija jest.
Karin se bavi oslikavanjem drveća, sređivanjem vrta, a najviše voli provesti dan uz dobru knjigu.
– Jako volim knjige, ovdje ih imam oko 500 i puno čitam. Najdraži pisac mi je Ken Follet. Volim raditi oko cvijeća i uređivati vrt. Ljeti se obožavam izležavati na plaži s prijateljicama, kaže Karin. Njemačka joj najviše nedostaje zbog  najbolje prijateljice Sandre, ali ona dolazi svako ljeto.
– Ponekada mi nedostaju karnevali, ali u Karinu se osniva karnevalska udruga i pokušat ćemo dati svoj doprinos, kaže Karin dodajući da su spremili kostime Arapa za subotnji karneval u Benkovcu.
Obitelj Schröder kaže da su im dragi gosti i dupini koji su preko ljeta česti u Karinskom moru, a oni ih gledaju s balkona.


 SCHROEDERI SU POSTALI DIO NAS


Susjedi obitelji Schröder i mještani govore da su se oni ovdje snašli.
– Prihvatili smo ih kao i oni nas. Već tri godine zajedno slavimo Novu godinu i na svim feštama smo zajedno, kaže nam njihov prijatelj Goran Anić dodajući u šali da je njegova i Jürgenova domaća spiza – pelinkovac.
– Zajedno idemo na utakmice i u ribu. Schröderi su već postali dio nas. Želja mi je da oni ovdje ostare s nama i da se mala uda za našeg čovjeka.
Mještani govore da su oni jedna od rijetkih obitelji koje su se ovoliko prilagodile i koje su toliko zavoljeli. U Mekoj Dragi vikendice ima i Ljubičić, Todorić i Leko, ali mještani kažu da su puno bolje prihvatili obitelj Schröder.