Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jakov Surać: Na pravom smo putu

Autor: Matej Lordanić

13.11.2008. 23:00
Jakov Surać: Na pravom smo putu


Kapetan NK Zadar Jakov Surać je odgovorio na pitanja koja su čitatelji Zadarskog lista postavljali putem internetske stranice www.zadarskilist.hr.
* Hoćete li se popraviti i krenuti prema gore na ljestvici?
– Iskreno se nadam da hoćemo. Nešto smo slabije ušli u sezonu i sada se svako kolo trebamo vaditi i zbog toga nam je malo teže. No, Inter i Cibalia koji su ispred nas nisu u boljoj situaciji, dapače. Smatram da mi imamo potrebnu kvalitetu da ih prestignemo i napustimo posljednje mjesto. Cibalia je u problemima, Inter nije posebno kvalitetan i Zadar je sigurno sposoban prestići ih. Kada malo bolje pogledamo, od momčadi s pretposljednjeg mjesta pa gotovo do vrha, svi su stisnuti u manje od 10 bodova.
* Što se dogodilo u Osijeku? Izgubili ste 3-0 uz veliki propuh u obrani.
– Po mom mišljenju, sve je krenulo od obrane koja je stvarno bila loša. Ne želim nikoga niti okrivljavati niti opravdavati, ali obrana je bila naš najlošiji segment igre u Osijeku u čemu smo se složili svi mi igrači. No, tu je bio još jedan problem. Nakon što smo primili prvi gol, počeli smo igrati malo bolje, ali onda smo primili i drugi koji je smanjio naše nade u pozitivan rezultat.
* Sljedeća prepreka vam je Šibenik. Što možemo očekivati iz te utakmice?
– Da, sada nam dolazi Šibenik. Mi igramo kući i s obzirom na našu situaciju ne smijemo gubiti. Kod kuće više ne smijemo prosipati bodove, prava na kiks više nemamo. Šibenčani su za nas često znali biti crna mačka, ali mi smo sada u situaciji u kojoj nam treba pobjeda. Imamo respekt prema njima, oni su naši rivali, i nadam se da ćemo pobijediti. Prošle sezone smo upravo protiv njih na Stanovima u 3. kolu izvukli remi 2-2 u posljednjim minutama nakon čega je krenuo naš pohod prema vrhu ljestvice. Istina, to je bilo tek treće kolo, ali mi se imamo pravo nadati pobjedi. Oni su opasni i igraju dobro, ali ponavljam, mi ćemo napraviti sve da pobijedimo.
* Kakvo je vaše mišljenje u vezi širenja lige? Postoji inicijativa da se uvede Liga 16, ali postavlja se pitanje ima li Zadar uvjete za takvu ligu.
– Što se tiče Zadra, imamo li uvjete nisam siguran. Zapadna tribina bi se trebala početi graditi i kada se sve dovrši imali bismo zadovoljavajuće uvjete. Kapacitet stadiona bi tada ako se ne varam bio oko sedam tisuća posjetitelja. Tada bi zapadna tribina bila natkrivena, a ispod nje bi bilo puno sadržaja poput teretane, svlačionica itd. Time bi se uvelike poboljšala infrastruktura i olakšao posao nama nogometašima.
* Ako Zadar ispadne u 2. ligu, hoće li se graditi zapadna tribina? Kada se misli početi s tim?
– Iskreno, ne znam što će biti s tim. Svi smo svjedoci da svijet potresa ekonomska kriza koja sigurno utječe i na nas. Međutim, smatram da Zadar kao grad od 100 tisuća stanovnika u kojem ima zaista puno ljubitelja nogometa to zaslužuje. Svakako treba osigurati sredstva da se to napravi.
* Kakvo je vaše mišljenje o Ligi 16? Jeste li za ili protiv?
– Netko je za nju, netko protiv. Međutim, smatram da je razvoj mladih igrača ono čemu bismo svi mi trebali težiti. A Liga 16 bi po mom mišljenju bila dobro rješenje za to. Znam da će Dinamo i Hajduk biti protiv toga, jer je njihov cilj igrati što više utakmica međusobno. Međutim, ostale klubove to ne treba zanimati. Liga 16 bi također donijela pomak u smislu razvoja još nekih sredina poput Istre, Dubrovnika, nekih slavonskih klubova itd. Vratile bi se sredine koje su nekoć imale dobar nogomet.
* Što mislite o Ivici Datkoviću koji je nedavno došao i već napravio pomak. Može li on izvući Zadar iz ove krize?
– Datković je jako dobar trener, pošten je i jako nas dobro trenira. I on je sam naglasio da se ne bi bio ni uhvatio posla da ne vjeruje da se možemo izvući iz ove situacije. Otkad je ovdje je napravio dosta i smatram da smo na pravom putu. Uostalom, to smo pokazali u nizu od četiri utakmice bez poraza, koji je trajao do posljednje utakmice s Osijekom. Mislim da smo u vrijeme otkad je Datković na klupi osvojili više bodova nego što smo objektivno očekivali.
* Što biste promijenili u vašim redovima da ste vi trener ove momčadi?
– To je jedno diskutabilno pitanje, no doveo bih dva-tri kvalitetna igrača, prava pojačanja. Učvrstio bih momčad i pooštrio konkurenciju u svim linijama. Smatram da je u tome tajna uspjeha.
* Zašto se barem jedne sezone ne dovede nekoliko zvučnijih pojačanja koja bi privukla publiku i dovela momčad pri vrh lige? Ima li sredstava u gradu za to, ako uzmemo u obzir da je Zadar jedan od bogatijih gradova na Jadranu?
– Odlično pitanje. To je pitanje koje mene muči već godinama. Uvijek se pitam zašto to ne napravimo, a možemo. Zadar ima perspektivu što se tiče igračkog kadra, no sigurno nedostaje četiri-pet jako kvalitetnih pojačanja koja bi podignula cijeli klub. Primjer za to nam može biti Varteks. No, treba naglasiti ulogu Rena Sinovčića koji puno daje klubu zadnjih godina i njegovu ulogu ne smijemo zanemariti. U tom bi smislu mogao pomoći i Grad, da se primjerice nekakvim financijskim injekcijama klub podigne na jednu višu razinu. Vjerujem da bi Zadar u nekakvoj budućnosti mogao i u Europu, naravno, uz uvjet da Grad u financijskom smislu bolje prati klub.
* Kako komentirate podatak da je Zadar posljednji na ljestvici, a po gledanosti odmah iza Dinama i Hajduka?
– To pitanje se nadovezuje na ono prethodno. To je dokaz da Zadar zaslužuje dobar nogometni klub i da Zadrani vole nogomet. Međutim, smatram da bi se trebali povući neki potezi o kojima sam prije govorio kako bi se klub podignuo na višu razinu. Trebalo bi napraviti pravu momčad, dovesti dva-tri prava igrača, možda i više. Znači, stvoriti jedan dobar i respektabilan klub koji bi možda uspio doći i do Europe. Normalno, to zahtijeva puno više sredstava, ali na potezu trebaju biti ljudi odgovorni za to.
* Kakva je situacija kod igrača na fizičkom planu? Pomaže li vam u tome Šime Tomašević, kondicijski trener?
– Šime nam je puno pomogao otkad je došao. Napravio je pomak, ne mogu reći da nije. Šime je već iskusan i pomogao nam je, iako se nakon serije poraza znaju pojaviti priče da nismo fizički na pravoj razini. Međutim, fizički nemamo problema. Rekao bih da je to više stvar glave nego pripreme. Moram naglasiti da je sve lakše podnijeti i napraviti kada si 100% fit.
* Koliko još planirate igrati? Razmišljate li o mirovini?
– Sada protiv Rijeke sam vidio da mogu i produžetke igrati. Što se tiče fizičke pripreme, s tim nemam nikakvih problema. Igrači koji ne podnose napore na najbolji način i koji ne mogu izdržati treninge razmišljaju o mirovini. Ja o tome još ne razmišljam, iako će sigurno doći taj dan. Jer svi u sebi imamo nekakav biološki sat koji svima otkucava i koji određuje vijek trajanja sportaša. Međutim, da odgovorim na ovo pitanje, planiram igrati još najmanje dvije sezone.
* Svojedobno ste igrali s Daliborom Zebićem koji je kasnije postao trener Zadra. Imate li vi trenerskih ambicija, ili se možda u budućnosti vidite na mjestu sportskog direktora NK Zadar?
– Upisao sam trenersku školu i pri kraju sam. Blizu sam da dobijem A licencu. Ne mogu kriti da imam trenerskih ambicija, iako o tome sada ne razmišljam toliko. Sada mi je najbitnije da izvučemo Zadar iz ove situacije, a kasnije ćemo vidjeti gdje će me put odnijeti. Možda sebe pronađem u treniranju mlađih kategorija, tko zna? Najradije bih išao postupno, početi od početka i onda korak po korak napredovati do mjesta prvog trenera.
 


 NAJTEŽA SEZONA


* Već ste dugo godina u Zadru. Je li ovo za vas najteža sezona ili je bilo i težih situacija od ove?
– Ovo je daleko najteža sezona za mene. Otkada smo bili ispali u drugu ligu prije šest-sedam godina, pa do sada, ovo je sezona u kojoj smo od samog početka prikovani na dno. U svaku sljedeću utakmicu ulazimo pod pritiskom, s utezima na nogama koji nas opterećuju. Stalno se pokušavamo iščupati iz ove situacije. I samo zato kažem da je ova sezona najteža, jer smo od početka na začelju.




 


 NE ZNAM JE LI ISTSINA DA NEKI NOĆARE I ŽIVE NESPORTSKI


Je li istina da pojedini igrači žive neuredno i nesportski što je uzrok njihovih lošijih igara u posljednje vrijeme?
– Nažalost, čuo sam i ja te priče. Moguće da je to tako, ja ne mogu točno reći. Ne mogu ni u koga uprijeti prstom i reći da je on noćario. Ja mogu reći da sigurno nisam taj. Poručio bih igračima da se strpe i da se svi usredotočimo na ono što nam sada zagorčava naš posao, a to je situacija u kojoj se klub nalazi. Možda postoje takvi pojedinci, ali Uprava je donijela statut kojim se uvode sankcije za prijestupnike. Znači, kada bi se utvrdilo da je netko bio vani u neprimjereno vrijeme, zasigurno bi bio drastično kažnjen.