Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Atletičari u vrhu Hrvatske na svim razinama

Autor: Čedo Fabulić

05.11.2008. 23:00
Atletičari u vrhu Hrvatske na svim razinama


Ove godine na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u konkurenciji limača, mlađih i starijih kadeta, mlađih i starijih juniora te seniora i seniorki što u dvorani ili na otvorenom osvojili rekordnih 60 odličja od čega 14 zlatnih, 27 srebrnih i 19 brončanih. Posebno bih naglasio da smo u naš grad donjeli i 14 naslova državnih prvaka što je vrlo impresivno – naglašava trener Ivan Šola


Ona je kraljica sportova, od nje sve počinje. Atletika u Zadru ima dugogodišnju, a po rezultatima i vrlo uspješnu tradiciju. Sezona je završena te se obično rezimira sve učinjeno, a u AŠK-u Zadar zaista imaju što rezimirati. Članovi ovog kluba ove su godine osvojili pregršt odličja i pokala, okitili se naslovima prvaka i viceprvaka države i uz to oblačili dresove s hrvatskim grbom. O stanju u klubu i rezultatima razgovarali smo s članom Nadzornog odbora HAS-a i profesionalnim trenerom u AŠK-u Ivanom Šolom.
Predstavite nam AŠK Zadar.
– Klub uspješno radi već 63 godine te je jedan od najstarijih klubova u Zadru. Sada klubom upravlja Upravni odbor od pet članova na čijem je čelu dr. Marko Prenđa, a tajnica je nekadašnja poznata zadarska atletska legenda i dvostruka olimpijka Radojka Franzotti. Trenutno u klubu trenira 167 atletičara i atletičarki što je do sada rekordna brojka. Od strane HOO-a imamo 11 kategoriziranih atletičara. Imamo dvoje zaposlenika, prefesionalne trenere Ivana Šolu i Petru Peričić, a kao treneri još rade Predrag Saratlija i od nedavno Hrvoje Perica.
Odlična sezona
Možete li biti zadovoljni rezultatima ove sezone?
– Da. Ove godine na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u konkurenciji limača, mlađih i starijih kadeta, mlađih i starijih juniora te seniora i seniorki što u dvorani ili na otvorenom osvojili rekordnih 60 odličja od čega 14 zlatnih, 27 srebrnih i 19 brončanih. Posebno bih naglasio da smo u naš grad donijeli i 14 naslova državnih prvaka što je vrlo impresivno. Na ekipnom Prvenstvu Hrvatske kadetkinje su osvojile prvo mjesto, a kadeti drugo. Na Kupu Hrvatske juniorkama je pripalo peto mjesto, dok su kadetkinje bile izvrsne druge. Devet naših članova ove je godine nastupalo za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Po postignutim rezultatima AŠK Zadar je među četiri kluba u državi, a ispred nas su Dinamo/Zrinjevac, ASK Split i riječki Kvarner.
Pri klubu djeluje i Škola atletike?
– Stanje u Školi je odlično. Prezadovoljni smo odazivom djece. Imamo 107 upisanih, što je rekord u ovih pet godina koliko škola radi na organiziran način. Ovo je znak da se u školi dobro radi, posebno kod trenerice Petre Peričić. Naši polaznici bili su najuspješniji na pojedinačnom PH-a za limače, gdje su osvojili osam odličja, od čega je jedanaestogodišnji Šime Knez, osvojio čak četiri. On je aktualan prvak Hrvatske na 50 m (7,52), srebra ima u štafetama 4×50 i 4×100 m, a broncu u skoku u dalj.
Tko su vam najuspješniji atletičari u protekloj sezoni?
– U prvom redu moram spomenuti izvanrednog bacača i najboljeg zadarskog atletičara Stipu Žunića koji je ovu godinu obilježio sjajnim rezultatima. Prvak je Hrvatske u bacanju koplja (800 g) za starije juniore sa 6954 m, a u istoj je disciplini i viceprvak Hrvatske u seniorskoj konkurenciji sa 69.57. U istoj konkurenciji osvojio je odlično treće mjesto (69.06) na GP mitingu u Zagrebu. Matea Baričević je dvostruka prvakinja Hrvatske u dvorani za mlađe juniorke i to u skoku u dalj (5.69) i u skoku u vis (172), a nedavno je osvojila i naslov prvakinje u juniorskom višeboju. Andriana Vunić je osvojila čak osam odličja na pojedinačnim PH -a u konkurenciji mlađih i starijih juniorki te seniorki, a državna je prvakinja u bacanju diska među mlađim juniorkama. Ante Batur je dvostruki prvak Hrvatske u bacanju koplja (600 g) za kadete. Nadalje, kadetkinja Ines Ikić je dvoranska prvakinja Hrvatske u skoku u dalj (5.50), trećeplasirana je u višeboju, a u trokoku ima ima odličan rezultat od 11.75 m. Petra Vulić je seniorska viceprvakinja u bacanju koplja, Paola Borović je prvakinja u skuku u dalj za mlađe kadetkinje, dok je Antonio Grdić imao dobru zimsku sezonu u dvorani na 60 m s najboljim rezultatom 7,23.
Bilo je i nastupa na međunarodnoj sceni?
– Žunić je nastupio na pojedinačnom prvenstvu svijeta za starije juniore, na 13. Ljetnim igrama mladeži Alpe-Jadran gdje su još nastupile Matea Baričević i Andriana Vunić.
Mnoštvo talenata
Talenata ne nedostaje?
– U našem klubu imamo nekoliko izuzetno nadarenih i vrlo talentiranih atletičara. Kod dječaka rođ. 1993 najprije bih spomenuo odličnog bacača koplja Antu Batura, koji ima najbolji rezultat u Hrvatskoj u bacanju koplja među kadetima (53.41) te u bacanju loptice (83.83). U godištu 1994 s najboljim rezultatom 5.70 u skoku u dalj Marino Utković je rapidno napredovao, dok su veliki potencijal najavili srednjeprugaš Roko Škibola, kopljaš Ante Knežević te sprinter Ive Pešušić koji na 100 m trčao 12,61. U godištu 1995 u skoku u dalj talent je potvrdio Roko Prtenjača (5.40). Kod dječaka rođ. 1995 na 60 m i u skoku u dalj odskače Šime Knez te Ivan Dukić u bacanju loptice, dok je kod dječaka rođ. 1998 vrlo talentiran Renco Svorcina. Od djevojčica rođ. 1994 sljedeće godine očekujemo odlične rezultate, odnosno od Ene Župan (600 i 1500 m), Anamarije Ćurković (koplje – 100 m) te od bacačice Anđele Brkljače i Lucije Marinović (200 m). U godištu 1995 sjajan potencijal imaju skakačica u vis Lucija Zubčić koja je aktualna prvakinja Hrvatske u konkurenciji mlađih kadetkinja sa 152cm, a najbolji joj je rezulatt 159 cm. Sprinterki Luciji Nimac je nabolji rezulatat na 100 m 13,87, a dobra će biti i Karla Lovrinov u skoku u vis. paola Borović je posebna priča. Trenira atletiku tek godinu i pol dana, a u skoku u dalj je napredovala za čak 69 centimetra. Sa 5.31 ima uvjerljivo najbolji rezultat u Hrvatskoj u konkurenciji mlađih kadetkinja. U generaciji djevojčica rođ. 1996 ističu se Lucija Bakarić u skoku s motkom (2.20), te na 300 m (47,36), Antea Rubelj u skoku u dalj (4.06), Dora Župan na 600 m i Dalmira Kurtov na 100 m (14,06). U godištu 1997 tu su dobri Josip Lukić u bacanju loptice i Fani Glujić u skoku u dalj.
Koliko ste zadovoljni financijskom stranom kluba?
– Zadovoljni smo, iako uvijek može biti bolje. Moram istaknuti vrlo dobro razumjevanje Grada naspram klubu. Mi smo u prvoj prioritetnoj skupini sportova pa živimo isključivo od novca iz proračuna. Za 2008 dobili smo 330 tisuća kuna te se ovim putem zahvaljujem na dodjeljenim sredstvima jer dok oni imaju razumjevanja za AŠK Zadar za zadarsku atletiku nema straha. U ime kluba s ponosom mogu reći da smo trenutno finacijski stabilni i nemamo nikakvih dugova. Ne zaboravite da smo u ovoj godini izfinancirali i nastupili na 31 natjecanju što baš nije jedonostavno – ističe Šola.