Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ultrazvuk dojki i u popodnevoj smjeni

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.10.2008. 23:00
Ultrazvuk dojki i u popodnevoj smjeni

Foto: Vedran SITNICA



Uz ultrazvuk dojki, koji se od jučer svakodnevno obavlja i u popodnevnoj smjeni, od ovoga tjedna druga smjena uvedena je i za magnetsku rezonanciju (MR) i kompjutorsku tomografiju (CT) te ultrazvuk srca


Nedugo nakon što je ministar zdravstva Darko Milinović objavio novi koncept skraćivanja dugih lista u bolnicama, kojim bi odlučni udarac bolničkim listama čekanja trebala zadati jedinstvena Nacionalna lista čekanja, formirana za pretrage i zahvate na koje se najdulje čeka – kardiokirurške zahvate, ugradnju umjetnih kukova, MR, CT, ultrazvuk srca, ugradnju stentova i laparoskopsku kolecistektomiju, odnosno uklanjanje žučnog mjehura – i zadarska Opća bolnica odlučila se na ključan potez za dokidanje dugih lista čekanja u bolnicama.
Ostale pretrage
Naime, Opća bolnica Zadar, od početka ovoga tjedna uvela je i drugu smjenu za pretrage i zahvate s najdužim listama čekanja, s naglaskom na ultrazvuk dojke, koji se od jučer svakodnevno obavlja i u popodnevnoj smjeni, a na njega su Zadranke donedavno čekale i po nekoliko mjeseci.
Podsjetimo, na pretrage i zahvate s Nacionalne liste čekanja u zadarskoj Općoj bolnici ne čeka se duže od tri mjeseca, s tim da se kardiokirurgija i ugradnja umjetnih kukova u Zadru uopće ne izvode, tako da prema Milinovićevom konceptu Zadrani nemaju potrebe pretrage s formirane liste obavljati u privatnim poliklinikama ili manjim državnim bolnicama o trošku HZZO-a.
Uz ultrazvuk dojki, u zadarskoj Općoj bolnici, najduža lista čekanja, tri mjeseca je za magnetsku rezonanciju (MR). Nakon toga, dva mjeseca se čeka i za kompjutorsku tomografiju (CT) i ultrazvuk srca. Za ostale pretrage i zahvate s Nacionalne liste, ugradnju stentova, snimanje i proširenje krvnih žila srca te odstranjivanje žučnog mjehura laparaskopskom metodom, u zadarskoj Općoj bolnici, nema liste čekanja, što znači da ih je moguće obaviti kroz nekoliko, a najviše 10-ak dana, koliko otprilike traje raspodjela posla.
Dodatni termini
– Za ultrazvuk dojki, za koji je najdulja lista čekanja u zadarskoj bolnici, od jučer je uvedena popodnevna smjena. Riječ je od deset dodatnih termina tjedno, koji će se obavljati svakodnevno, od ponedjeljka do petka u popodnevnoj smjeni. Uz ovakav novi sistem rada, vjerujem kako će se kroz nekoliko mjeseci lista čekanja za ultrazvuk dojki svesti u prihvatljive okvire, govori dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, te pojašnjava kako je uz ultrazvuk dojki, od ovoga tjedna uvedena popodnevna smjena i za magnetsku rezonanciju (MR) i kompjutorsku tomografiju (CT) te ultrazvuk srca.
Za razliku od ultrazvuka dojki, koji se obavlja svakodnevno u popodnevnoj smjeni, za MR, CT i ultrazvuk srca, druga smjena uvedena je jedanput tjedno prema određenom rasporedu. Tako se MR obavlja utorkom, CT srijedom, a ultrazvuk srca četvrtkom, naravno sve u popodnevnim satima, odnosno drugoj smjeni.
– Uz popodnevnu smjenu za ultrazvuk dojki, MR, CT i ultrazvuk srca, od sljedećeg tjedna pojačat ćemo i rad kardiološke i neurološke ambulante. Naime, kardiološka ambulanta jedan dan u tjednu radit će i u popodnevnim satima, dok će u neurološkoj ambulanti druga smjena biti uvedena čak dvaput tjedno, kaže dr. Vrančić, te dodaje se uvođenje popodnevne smjene za spomenute zahvate jedinim dijelom uklopilo u redovni rad, dok će preostali dio regulirati kao prekovremeni rad, što će se tako u konačnici i platiti.