Foto: Zvonko KUCELIN
Kad govorimo o ljubaznosti zadarskih konobara ne mogu generalno reći da je posluga očajna, spora, neljubazna, itd. Sve ovisi o vlasniku kafića i o tome koliko mu je stalo da djelatnici i kompletan inventar budu na zavidnoj razini te tako stvori prepoznatljivi stil svog ugostiteljskog objekta, pojašnjava Anita
Navalom turista u grad povećale su se gužve na ulicama, trgovima, trgovinama i u ugostiteljskim objektima. Tako se u kafićima u zimskim mjesecima na omiljenu jutarnju kavu čeka svega nekoliko minuta, dok se ljeti čekanje produži i do 10 minuta. Zbog velikog prometa u kafićima često pri prvom kontaktu izostane smiješak i ljubazna riječ osoblja.
Obilaskom zadarskih kafića doznali smo što Zadrani i njihovi goste misle o usluzi konobara tijekom ljeta.
Razgovarali smo s mladom Zadrankom Anitom, koja gotovo svakodnevno jutarnju kavu ispija u jednom od zadarskih kafića na Poluotoku.
Prvo cigareta
– Kad govorimo o ljubaznosti zadarskih konobara, ne mogu generalno reći da je posluga očajna, spora, neljubazna, itd. Sve ovisi o vlasniku kafića i o tome koliko mu je stalo da djelatnici i kompletan inventar budu na nekoj razini te tako stvori prepoznatljivi stil svog ugostiteljskog objekta. Primjećujem da postoji nekoliko kafića gdje konobar gosta uvijek dočeka sa srdačnim pozdravom, isto tako ga i otprati. Točno se zna s koje strane konobar poslužuje gosta i stavlja šalice na stol. U takvim kafićima ne može se doživjeti da konobar ostavlja poslužavnik s prljavim šalicama i čašama na stolu uz opravdanje da mora poslužiti susjedni stol pa će onda doći i do nas. Njegova odora je uvijek čista, uredno je počešljan i čistih noktiju, bez ikakvih dobacivanja gostu ili prolazniku kojeg pozdravlja dok poslužuje. Po svemu tome može se zaključiti da ništa nije prepušteno slučaju, već se ulaže u djelatnike. Problem neuslužnosti zadarskih konobara vidim, prije svega, u tome što nema dovoljan broj školovanih konobara, mišljenja je Anita.
Kao i u svim ostalim poslovima, dodaje ona, tako i u konobarstvu postoje ljudi koji su rođeni za taj posao i žele se konstantno usavršavati, ali ima i onih kojima bi bilo bolje da na Zavodu za zapošljavanje potraže neki drugi posao.
– Danas svatko može biti konobar. Ako ne nađeš nikakav sezonski posao, uvijek ostaje mogućnost rada u jednom od kafića. No, dolaskom turističke sezone i povećanjem broja gostiju u ugostiteljskim objektima potrebno je zaposliti i veći broj konobara koji će svoj posao obavljati dostojanstveno, pojašnjava Anita.
Rad konobara prokomentirala je i grupa slovenskih gostiju koji su primijetili da unatoč velikoj gužvi osoblje kafića ima vremena za druženje na šanku, a bilo je i situacija da konobarica u miru čeka da popuši cigaretu pa tek onda dođe naplatiti račun.
Zadar ne zaostaje
Među sugovornicima koji su htjeli progovoriti o usluzi zadarskih konobara bila je i Monika, koja dio godine zbog poslovnih obveza provede putujući svijetom te je usporedila zadarsko osoblje kafića s onima u drugim dijelovima svijeta.
– Uspoređujući domaću i inozemnu poslugu mogu reći da Zadar baš i ne zaostaje. Uvijek će biti kafića u kojima je konobaru “ispod časti” doći i kako već pristoji poslužiti gosta te će iskoristiti priliku i “upucavati se” gošćama. Posljednjih godina u Zadru je otvoreno nekoliko izvrsnih restorana, koji su zbog gastronomske ponude, interijera i posluge vrlo brzo došli na dobar glas. No, isto tako postoje restorani u kojima konobar nakon jela prilazi stolu gurajući nos u tanjur i pita “A, je l’ bilo dobro? Jeste se naili?” Imala sam prilike od roditelja čuti da je zadarska škola konobara na Boriku nekad bila respektabilna i školovala kadar koji je radio u najboljim europskim restoranima, pripovijeda Monika. Putujući svijetom imala je priliku upoznati gastronomsku ponudu mnogih zemalja, a osobito je se dojmio Tunis.
– Hrana, hoteli, posluga sve je na razini, bez pogreške. Važno je napomenuti da svi restorani i hoteli imaju dovoljan broj konobara tako da imaju vremena pozabaviti se gostom. Upravo zato mi je i ostalo u sjećanju da je posluga uvijek prilazila srdačno i nenametljivo. Slična situacija s poslugom je i na Tajlandu. Francuski konobari su poprilično prepotentni, ali i vrhunski uvježbani stoga će izvrsno odraditi svoj zadatak. Talijanskim konobarima baš i nije toliko stalo da gostu iskažu poštovanje, već je sve svedeno na rutinu. Engleski konobari pak su, kao što je i cijela nacija, hladni i distancirani, ističe Monika. Po njenom mišljenju, ocjena kvalitete usluge konobara ovisi i o gostu, točnije voli li da posluga ima manire europskih konobara, što znači distanciranost, ili da mu pristupi srdačno kao dobrom prijatelju.
najnovije
najčitanije
Nogomet
West Ham
Sada je i službeno, engleski prvoligaš mijenja trenera na kraju sezone
Nogomet
Turska
Livakovićev Fenerbahče se još više udaljio od mogućnosti osvajanja titule
Hrvatska
UOČI SEZONE
Veće plaće u turizmu neće spriječiti iseljavanje. Konobar bi morao imati oko 2.000 eura
Nogomet
Serie A
Pašalić asistent u pobjedi Atalante, njegova momčad tek nakon preokreta svladala otpisanu Salernitanu
Županija
Zavjetna svetkovina
[FOTO] Tisuće vjernika pratilo kip Gospe od Zečeva ulicama Nina
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Sport
Miris oktana