Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

ANGT

Barcelona bez premca, Zadar na šestom mjestu

Autor:

06.03.2023. 17:07
Barcelona bez premca, Zadar na šestom mjestu

Foto: Mate Komina



Španjolskim finalnim obračunom između Barcelone i Casademont Zaragoze pao je zastor na kvalifikacijski juniorski euroligaški Adidas Next Generation Tournament održan za vikend na Višnjiku. Naslov pobjednika odnijela je na koncu Barcelona svladavši svoje zemljake s visokih 81:54 i tako izborila plasman na završni turnir koji se održava od 19. do 21. svibnja u Kaunasu. Zanimljivo, u litavskoj prijestolnici zasad su nastup na Final Fouru čekirala tri španjolska kluba: Joventut Badalona, Real Madrid i Barcelona, dok će četvrtog sudionika iznjedriti kvalifikacijski turnir u Beogradu.


Žilav otpor Barceloni


U tri dana na Višnjiku ponajbolji europski juniori odigrali su ukupno 16 utakmica, a četiri, sigurno zlata vrijedne, odigrali su i juniori Zadra. Jedinstvenu priliku odmjeravanja snaga s jednom Barcelonom, Maccabijem, pa u prvom kolu i sa selekcijom najboljih mladih igrača čiji klubovi ne nastupaju u Euroligi, definitivno je nešto što treba cijeniti, a između ostalog igrači Roka Jurline dobili su spoznaju gdje se trenutačno nalaze u odnosu na sami vrh europske konkurencije. Tri poraza i jedna pobjeda učinak je koji može zadovoljiti stratega Jurlinu, koji je posebno naglasio sraz s katalonskim divom u subotu navečer. Njegovi momci pružili su uz visoku pobjedu nad Helsinkijem najbolju partiju baš protiv pobjednika turnira, a da su iskorištene šanse možda bi i u Krešinom domu palo veliko iznenađenje.


– U teškoj utakmici protiv Barcelone propustili smo neke šanse da se odvojimo na neku osjetljivu prednost, i to nas je koštalo rezultata. Momcima nemam što zamjeriti, odlično su se borili protiv jednog ovako jakog protivnika i pokazali da su zasluženo na ovom turniru te da imaju budućnost – kazao je Jurlina nakon poraza 70:78 od Barcelone, koja je Zadru za protivnika u razigravanju za plasman, za peto mjesto, namijenila trećeplasiranog iz skupine A, momčad Maccabija. Jurlinini igrači doživjeli su od Izraelaca težak poraz 59:91, no trener Zadra dijelom opravdanje za lošiju igru u toj utakmici ima zbog činjenice da nije mogao koristiti usluge svog najboljeg igrača Michaela Ružića koji je, nakon što nije ispunio vlastita očekivanja u prvoj utakmici protiv Next Generationa, u naredne dvije pokazao zašto ga smatraju jednim od najperspektivnijih mladih igrača Starog kontinenta. Protiv Helsinki Basketball Academyja, u pobjedi 92:67, Ružić je ubacio 10 od 13 šutova i devet od devet slobodnih bacanja postigavši ​​29 poena uz osam skokova, tri asistencije i dvije blokade za indeks 41, dok je Barceloni zabio 23 koša.





Domaći navijači


– Odigrao sam jako loše prvu utakmicu i nakon nje sam shvatio da sam pred sebe stavljao nepotreban pritisak kako bih dobro nastupio. Preko noći sam se samo resetirao i opustio i to je rezultiralo najboljom izvedbom – rekao je mladi centar koji je predvodio svoju momčad u gotovo svim statističkim kategorijama. Uz njega, pažnju je u domaćim redovima privukao bek Roko Lukić koji je u četiri utakmice zabio najviše, 67 poena, dok su na bljeskove doprinosili i Jurica Zagoršak te Vito Perković. Da je Jurlina mogao još računati na Karamarka i Njegovana koji su već napunili 18 godina, možda bi se i drukčije raspleo turnir koji će pak ostati upamćen po pobjedi nad Helsinkijom, što predstavlja prvo zadarsko slavlje na ANGT-u nakon 14 godina, od sezone 2008./09. Zadnji put je Zadar sudjelovao na turniru 2009./10. na ANGT u Londonu, a sad je generacija koju predvodi Jurlina dobila priliku da pokaže što može i zna pred svojim navijačima koji su posebno pažnju posvetili subotnjem derbiju s Barcelonom.


– Sjajno je što smo imali priliku igrati na domaćem terenu pred našim navijačima. To je stvarno poseban osjećaj i veliki motiv za dalje – istaknuo je mladi Ružić.