Foto: Pexels
Možete ju poslužiti uz pire, povrće na žaru, palentu
Recept za sočan gulaš prisutan u cijeloj Italiji, s mnogim lokalnim varijacijama u kojima nikad ne nedostaje aromatičnih trava pomiješanih s crvenim ili bijelim vinom.
Piletina alla cacciatora može se poslužiti i kao samostalno jelo, uz pire krumpir, povrće na žaru ili peperonatu ili možda zajedno s palentom kuhanom na pari, kakva se koristi u regiji Veneto, ili s odličnim toskanskim kruhom.
Sastojci:
- 600 g komada piletine (preporučuju se batci)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 70 g luka
- 30 g celera
- 1 mrkva
- 0,5 češnja češnjaka
- 130 ml pirea od rajčice
- 0,5 čaša crnog vina
- listovi kadulje po ukusu
- ružmarin po ukusu
- soli po ukusu
- crni papar po ukusu
Priprema: Nakon što ste je dobro oprali, piletinu narežite na komade nastojeći pratiti spoj kostiju (da se ne okrhne), a možete koristiti i samo batke ako vam je draže.
U lonac na malo ulja (piletina otpušta masnoću s kože) posložite komade piletine bez preklapanja i zapecite ih sa svih strana.
U međuvremenu očistite luk, operite štapiće celera i ogulite mrkvu, a zatim sve nasjeckajte na sitne komadiće.
Također nasjeckajte češnjak, ružmarin i malo listića kadulje.
Kad je piletina dobro porumenila, dodajte povrće, posolite i popaprite i kuhajte desetak minuta.
Kad je i povrće poprimilo laganu jantarnu boju, pomiješajte s dobrim crnim vinom koje ćete ostaviti da ispari, pa ulijte pire od rajčice.
Ljeti možete koristiti svježe rajčice za umak, one će pojačati miris i okus jela.
Poklopite lonac i kuhajte oko četrdesetak minuta, ovisno o veličini komada i vrsti piletine koja se koristi, a po potrebi dolijevati malo vruće vode.
Umak se mora reducirati, a nikako ne smije biti previše tekući.
Na kraju kuhanja ostavite piletinu da odstoji nekoliko minuta, a zatim je poslužite posipajući ju nasjeckanim svježim peršinom ili mažuranom, ako volite intenzivniju aromu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
HANFA BLAGA
Bivša ministrica zbog nezakonitog trgovanja dionicama Podravke kaženjena samo upozorenjem
Zadar
sajam i humanitarna akcija
Učenici Medicinske škole u više su navrata humanitarnim akcijama pokazali veliko srce, sada je red na nama
Hrvatska
vanjski poslovi
VERBALNA AGRESIJA Grlić Radman oštro osudio izjave iz Srbije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca