Unatrag nekoliko godina NP Plitvička jezera je težište svojega razvoja stavio na niz preduvjeta i projekata koji su unatoč nepovoljnim okolnostima poput COVID-19 i rata u Ukrajini polučili izvrsne rezultate. Nakon iznimno uspješne poslovne 2022. godine ova ustanova bilježi odlične rezultate već na samom početku 2023. godine. U prvih 45 dana ove godine broj posjetitelja povećan je za 5 posto u odnosu na prošlu godinu, a broj noćenja za 6 posto i za čak 12 posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ovakav iskorak posebno je bitan jer je rezultatima u zimskim mjesecima kad su turistička kretanja posvuda smanjena. Tek se ovih dana nakon trogodišnje stanke počelo buditi tržište Istoka, najviše iz Južne Koreje, odakle su gosti prijašnjih sezona zimi često posjećivali Plitvička jezera i značajno popunjavali tamošnje kapacitete.
Kroz projekt Gastro-akademije Nacionalnog parka posebno je obogaćena gastronomska ponuda sa znatno većim udjelom lokalnih namirnica u Parku. Sve delicije su pripremljene na tradicijski način i uz korištenje ekološki uzgojenih i proizvedenih namirnica. Na ovaj način je gastronomska ponuda ostvarila rekordne rezultate s povećanim prometom od 23 posto u odnosu na 2022. godinu te čak 51 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Nacionalni park Plitvička jezera godinama je nositelj razvoja lokalne gastronomske ponude i na taj način podržava lokalne proizvođače hrane, pića i suvenira te je predvodnik održivog razvoja Like, potvrdio je to ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević.
– Svjesni smo činjenice da bez razvoja domaće proizvodnje ne možemo očekivati opstanak i razvoj ličkoga kraja. Samo s lokalnim proizvođačima koji obogaćuju našu ponudu možemo razvijati naša sela i OPG-ove, a time i pridonijeti demografskom, ali i gospodarskom razvoju cijele destinacije. Lika se posljednjih godina profilira u brendiranu destinaciju zaštićenih područja i gastro-destinaciju, pri čemu svakako vodimo računa o održivom napretku. Svaki turistički razvoj želimo promatrati s oprezom da se ne dogodi stihijski ulazak destinacije u „turističku monokulturu“ te da nam na stolu ne bude uvozna hrana. Također, u razvoju trebaju sudjelovati svi čimbenici, a pod posebnim povećalom treba biti arhitektura jer tu se greške ne mogu brzo ispraviti, rekao Kovačević.
Ranijih godina znalo se događati da se po sustavu javne nabave u ovoj destinaciji nađu namirnice proizvedene daleko od Like, čak i meso iz Mađarske, što je u mnogome onemogućavalo nastojanja da se Nacionalni park Plitvička jezera etablira kao vrhunska gastro-destinacija. Danas NP Plitvička jezera sudjeluje na svim velikim i značajnim svjetskim sajmovima u predsezoni kako bi predstavio svoju ukupnu ponudu i gdje se već sada mogu vidjeti izvrsne najave za posjet Hrvatskoj i Parku ove godine, a već počinju i ugovaranja za turističku 2024. godinu.
U suvenirnicama ove ustanove prije 10-ak i više godina moglo se u ponudi naći doslovno „sve i svašta“. Od originala do situacija koje prelaze granicu dobrog ukusa i prelaze u grotesku. Kako inače definirati situaciju kada se u najljepšem hrvatskom nacionalnom parku u srcu Like nude gipsane figurice kobri proizvedenih u Kini, s ličkom kapom na glavi!?!
Odličan početak godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera kao i najave za sezonu pokazuju da je ovaj nacionalni park neprikosnovena turistička destinacija u Hrvatskoj te da njegova nevjerojatna ljepota i brojne atrakcije i atributi stalno privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Uz sve ove dobre rezultate na prvome mjestu svakako je ekologija i visoki stupanj zaštite ukupnog fenomena Plitvička jezera, što je zapravo temelj priče o uspješnosti ovog nacionalnog parka.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Prvenstvo Hrvatske
Ivan Galzina zlatni drugu godinu zaredom
Crna Kronika
okolica zadra
Potvrđene zatvorske kazne za sudionike grupnog silovanja maloljetnice
Svijet
BROJKE I DALJE RASTU
Amsterdam stenje pod hordama turista i želi im smanjiti broj: “Problem je u našem imidžu da je sve dozvoljeno”
Sport
Mlađi juniori
Ivo Radetić: ‘Na završnici nismo bili pravi’
Crna Kronika
dovršeno istraživanje
Troje ljudi po zadarskom trgovačkom centru kralo odjeću
Crna Kronika
TRAGEDIJA
Mladić podlegao ozljedama nakon teške prometne nesreće kod Benkovca
Zadar
NEDOSTATAK RADNIKA
Turistička sezona pred vratima, poslodavci u turizmu na mukama
Scena
BABY LASAGNA
U engleskom jeziku pojam “baby lasagna” znači nešto sasvim drugo, iznenadit će vas
Zadar
katastrofalna prometna situacija
Dukić od Hrvatskih cesta zatražio obustavu radova na Žmirićima!
Crna Kronika
TUGA