Foto: Luka Jeličić
Na Badnjak se diljem Hrvatske održavaju tradicionalne blagdanske proslave koje slave zajedništvo, gastronomsku tradiciju i humanitarni duh. Na zadarskom Poluotoku građani su uživali u cjelodnevnom programu uz kavu, šetnju i bakalar za marendu, a na Narodnom trgu prikupljali su se sredstva za Pučku kuhinju.
U Osijeku je podijeljeno 3.000 porcija ribljeg paprikaša, dok su Vukovarci dobili 1.300 porcija pečenih srdela i 1.500 porcija kuhanog fiša. Splitski Pazari pak su mirisom bakalara i fritula privukli brojne posjetitelje, na tradicionalnoj manifestaciji “Splitu s ljubavlju” na kojoj je podijeljeno čak 5.000 porcija, uz bogat prigodni program i glazbeni ugođaj, dok je u Rijeci organizirano predblagdansko druženje građana uz bakalar na gulaš i bakalar na bijelo, kanape sendviče i čašu vina. Ukupno je ondje pripremljeno i podijeljeno 3.000 porcija bakalara na gulaš, 3.000 kanape sendviča i 3.000 čaša vina.
Marenda dobrih okusa u Rijeci
Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i na riječkom Korzu održala se Marenda dobrih okusa – predblagdansko druženje za sve građane na kojem se pripremao bakalar na gulaš i bakalar na bijelo uz čašu vina.
Ispred Radio Rijeke dijelili su se i kanape sendviči od bakalara na bijelo, uz čašu vina, kako javlja Novi list.


Bit će podijeljeno ukupno 3000 porcija bakalara na gulaš, 3000 kanape sendviča od bakalara na bijelo te 3000 čaša vina.

Za pripremu marende osigurano je 300 kg bakalara, 450 kg krumpira, 75 litara maslinovog ulja, 30 litara bijelog vina, 50 kg kapule, 15 kg češnjaka i 15 kg peršina.
Marendu dobrih okusa organizira Grad Rijeka u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci, uz podršku sponzora.

U Osijeku podijeljeno 3.000 porcija ribljeg paprikaša
Kako piše Hina, Grad Osijek je i ove godine na Badnjak održao tradicionalno blagdansko druženje s građanima na Trgu Svetog Trojstva na kojem je podijeljeno 3.000 porcija ribljeg paprikaša.
Porcije fiša sa suradnicima je dijelio i osječki gradonačelnik Ivan Radić napominjući kako su na ovaj način zajedno s Osječankama i Osječanima željeli podijeliti radost iščekivanja Božića. I ove godine za tradicionalni blagdanski fiš paprikaš pobrinuli su se kuhari Udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje koji su ovoga puta pripremili 300-tinjak porcija više nego prošlogodišnjeg badnjaka. Predsjednik Udruge Davor Tomić kazao je da su 3.000 porcija fiša pripremilo 12 kuhara u 15 kotlića.
– Svaki kotlić je od 70 litara tako da će biti dovoljno za sve one koji su došli uživati u ovom specijalitetu, poručio je Tomić.
Prema njegovim riječima potrošeno je 550 kilograma ribe, šarana, 20 kilograma slatke i ljute crvene paprike i oko 80 kilograma crvenog luka. Ove godine šarani su nešto veći i masniji tako da je i paprikaš kvalitetniji, ocijenio je Tomić.
Organizatori su na središnjem trgu u Tvrđi, zbog kiše, postavili veliki šator sa stolovima i klupama kako bi se građani mogli družiti i uživati u blagdanskom specijalitetu majstora kotlića.
Građanima Vukovara dijeljena pečena riba i fiš
Gradske vlasti Vukovara, na blagdan Badnjaka, podijele su građanima 1.300 porcija pečenih srdela i 1.500 porcija kuhanoga fiša uz želje za Božić provedu u miru i blagostanju. Porcije su dijelili zaposlenici gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Marijanom Pavličekom, piše Hina.

Za pripremu ribe i fiša bili su zaduženi članovi vukovarske Udruge “Veseli kotlić” čiji je potpredsjednik, Marijan Matijević rekao je kako su skuhali stotinu kilograma šarana u 11 kotlića.
Split: Podijeljeno 5000 porcija bakalara i fritula
Na splitskom je Pazaru u srijedu na Badnjak podijeljeno 5000 porcija bakalara i fritula na tradicionalnoj blagdanskoj manifestaciji “Splitu s ljubavlju” koju već 20 godina organiziraju Grad Split, te gradska i županijska turistička zajednica.

Usprkos lošem vremenu brojni su se Splićani i njihovi gosti okupili na Pazaru kako bi okusili blagdanske delicije, a pritom se održavao prigodni program tijekom kojeg je nastupio Gradski zbor Brodosplit i Mješovita klapa Filip Dević.
Bakalar je pripremalo 30 kuhara, članova Udruge Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija (ŠKMER), uz pomoć više od stotinu volontera, među kojima je najviše učenika splitskih srednjih škola. Kao i prethodnih 19 godina, bakalar se kuhao u prepoznatljivoj “mega teći” promjera 2,2 metra, izrađenoj u splitskom Brodogradilištu posebno za tu manifestaciju, a pripremao se na brudet.
Od ranih jutarnjih sati kuhalo se 250 kilograma bakalara uz 500 kilograma krumpira, 200 kilograma kapule, 10 kilograma češnjaka, 100 kilograma pelata rajčice, pet kilograma petrusimula, 40 litara maslinova ulja i 10 litara vina.
Gradonačelnik Tomislav Šuta izjavio je kako je lijepo biti u Splitu za Badnjak, te svima čestitao Božić i blagdane. Zaželio je puno sreće, zdravlja, mira i ljubavi te da se svi lijepo osjećaju i uživaju. Manifestaciju “Splitu s ljubavlju” prije 20 godina su pokrenuli Miro Bogdanović, osnivač ŠKMER-a, i tadašnji gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić, a danas ona, u svom jubilarnom izdanju, nastavlja živjeti kao simbol zajedništva, blagdanskog duha i gastronomske tradicije Splita, piše Hina.
najnovije
najčitanije
Svijet
mržnja i dezinformacije
Britanska vlada “predana slobodi govora” nakon sankcija SAD-a zbog navodne cenzure
Scena
za Zaratiniće
Grungelina u subotu nastupa za djecu s teškoćama u razvoju
Županija
30. prosinca
Zbog novog Zakona o prostornom uređenju za utorak sazvana sjednica biogradskog Gradskog vijeća
Novosti
ili brisanje iz ARKOD-a
Produljen rok za dostavu dokaza o vlasništvu privatnog poljoprivrednog zemljišta
Hrvatska
božićna čestitka
Nadbiskup Kutleša: ‘Ne dopustimo da nas prošlost razdvaja, izaberimo budućnost’
Zadar
ŽIVOTNA BURA
Mlada Pažanka Željka Crljenko Mihlin djelima dokazuje da je između osmijeha i očaja samo – odluka
Zadar
pu zadarska
Auto naletio na pješaka na križanju Bihaćke i Šibenske, zadobio je teške tjelesne ozlijede
Crna Kronika
Očevid u tijeku
U prometnoj nesreći u Benkovcu poginuo 72-godišnjak
Zadar & Županija
zavičajna baština
Osnovnoškolci iz Vrsi kreirali kalendar s motivima prirodne i kulturne baštine svoga mjesta
Županija
Proračun za 2026.