Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tjedan zdravog doručka

Učenici iz Preka i Kali otkrivali nove okuse pod motom “Doručkom oko svijeta”

Autor: Portal ZL

19.10.2025. 18:31
Učenici iz Preka i Kali otkrivali nove okuse pod motom “Doručkom oko svijeta”

Foto: Naši škoji

Po prvi put otkad je 2020. godine pokrenut Tjedan zdravog doručka, u sklopu nacionalnog programa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo “Živjeti zdravo”, u kampanju se uključila i Osnovna škola Valentina Klarina Preko, piše portal Naši Škoji.


Pod motom “Doručkom oko svijeta”, od 13. do 17. listopada učenici škola u Preku i Kalima imali su priliku uživati u zdravom doručku s okusima Dalmacije. Za učenike 3. i 4. razreda u Kalima te 4. i 5. razreda u Preku pripremljena je malo drukčija marenda od one na koju su navikli doma ili u školskoj kuhinji.


U suradnji s kuharima Jasnom Meštrić u Kalima te Igorom Novoselom, Tonijem Lušticom i Leom u Preku, učiteljice su osmislile meni s različitim namazima – od tune, miješanog povrća, slanutka, leće i avokada.


Kao što se i očekivalo, najviše glasova dobio je namaz od tune, dok je najmanje djece odabralo povrtni namaz. Ipak, bilo je i onih koji nisu željeli probati nijedan od ponuđenih okusa.


– Razgovor o prehrambenim navikama, s naglaskom na važnost doručka, nastavili smo i u razredu. Djeca su učila o tome kako se doručak mijenjao kroz povijest, o alergijama, te su predlagala svoj omiljeni doručak, kazala je učiteljica Ana Eškinja, koja je s kolegicama Katarinom Kraljev, Margaretom Jurinom, Ines Kolegom i Marijom Bobić Vlajnić provela projekt u obje škole.


Ravnateljica škole Linda Kolega Babajko istaknula je kako će se i dogodine organizirati slični projekti vezani uz školsku kuhinju, s ciljem poticanja djece na zdravu prehranu i upoznavanje novih okusa.
– Zadovoljni smo uspješno provedenim projektom i zahvalni svima koji su sudjelovali, naglasila je ravnateljica.


Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i UNICEF-a, u hrvatskim osnovnim školama uočava se pozitivan trend u poboljšanju prehrambenih navika djece. Ipak, iako sve više škola nudi voće i povrće, samo 22 posto ih svakodnevno poslužuje voće, a 23 posto povrće. Besplatni školski obroci pokazali su se važnim korakom naprijed, no potrebna su dodatna ulaganja kako bi sva djeca imala jednako kvalitetnu prehranu.