Foto: Pixabay
Kako dani postaju sve kraći, tako mnogi osjećaju posljedice smanjenog izlaganja prirodnoj svjetlosti.
Vitamin D među prvima padne ispod optimalne razine jer ga tijelo najvećim dijelom stvara upravo zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. Manjak može uzrokovati umor, lošije raspoloženje pa čak i oslabiti imunitet.
Dobra vijest je da se uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života može podići unos vitamina D i tijekom jeseni i zime. Evo i kako:
1. Jedite više masne ribe
Iako je vitamin D teško dobiti samo hranom, masna riba je najbolji prirodni izvor. Losos i skuša već u jednoj porciji mogu zadovoljiti gotovo cijeli dnevni unos. Tu su i tuna, pastrva, haringa ili sardine, koje također sadrže značajne količine.
Uvrstite ribu u jelovnik barem nekoliko puta tjedno – ne samo zbog vitamina D, već i zbog omega-3 masnih kiselina koje čuvaju zdravlje srca.

Foto: Pexels
2. Izađite na sunce – barem nakratko
Tijelo ne može proizvoditi vitamin D kroz staklo, slojeve odjeće ili kremu sa zaštitnim faktorom.
Čak i tijekom hladnih dana, kratko izlaganje suncu može biti korisno. Već 10–20 minuta na otvorenom, u razdoblju između 10 i 16 sati, dovoljno je da koža potakne stvaranje vitamina D. Iskoristite pauzu za šetnju ili laganu fizičku aktivnost – tako ćete dodatno poboljšati raspoloženje i energiju.

Foto: Pexels
3. Uključite gljive u obroke
Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, posebno ako su rasle izložene UV svjetlu.
Pola šalice svježih gljiva može zadovoljiti značajan dio dnevnih potreba. Možete ih dodati u omlete, rižota, tjestenine ili jednostavno ispeći u pećnici uz sezonsko povrće. Posebno dobra kombinacija je losos s pečenim gljivama – dvostruki izvor vitamina D na jednom tanjuru.

Foto: Pexels
4. Birajte obogaćene namirnice
Kada sunce i riba nisu dovoljni, u pomoć priskaču namirnice obogaćene vitaminom D.
Najčešće se radi o mlijeku i biljnim napitcima, žitaricama, jogurtu, pa čak i nekim sirevima ili margarinima. Provjerite deklaracije i potražite oznaku da je proizvod obogaćen. Male zamjene – poput obogaćenog mlijeka u kavi ili smoothieju – mogu napraviti veliku razliku.

Foto: Pexels
5. Dodajte još jedno jaje za doručak
Žumanjak sadrži vitamin D, iako u manjim količinama nego riba ili obogaćene namirnice.
Ako obično pojedete jedno jaje, dodajte još jedno i time ćete blago povećati unos. Neka jaja s farmi ili posebnih brendova sadrže i više vitamina D jer kokoši dobivaju obogaćenu hranu. Kajgana s malo sira i mlijeka, uz čašu soka obogaćenog vitaminom D, može biti odličan način da dan započne s dozom energije.

Foto: Pexels
Manjak vitamina D uobičajen je problem tijekom jeseni i zime, ali ne mora se pretvoriti u zdravstveni rizik.
Kombinacijom kratkog boravka na suncu, pametnog odabira namirnica i povremenih obogaćenih proizvoda, moguće je održati razinu ovog važnog nutrijenta i ostati puni energije tijekom cijele sezone.
*Članak je informativnog karaktera, a za savjete o suplementima najbolje se konzultirati s odabranim liječnicima.
najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!