Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PRAKTIČNI SAVJETI

Izbjegnite najčešće greške pri slaganju namirnica u hladnjak

Autor: Portal NL

14.09.2025. 14:36
Izbjegnite najčešće greške pri slaganju namirnica u hladnjak

Foto: Pexels



Koliko puta ste u žurbi samo ubacili namirnice u prvi slobodan kut hladnjaka?Otvorene kutije, ostaci od jučerašnjeg ručka i tek kupljeni proizvodi često završe tamo gdje ima mjesta – bez puno razmišljanja. No upravo to može dovesti do bržeg kvarenja i nepotrebnog bacanja hrane.


Stručnjaci upozoravaju da nepravilno skladištenje u hladnjaku utječe i na svježinu i na okus namirnica. Dobra vijest je da se trajnost i kvaliteta hrane lako mogu produljiti ako znate kamo što pripada.


Kako rasporediti namirnice u hladnjaku


  • Gornje i srednje police (5–7 °C): najbolje mjesto za kuhane obroke, sir, jogurt, svježi sir ili narezke.
  • Donja polica (0–4 °C): najhladniji dio hladnjaka, idealan za svježe meso i ribu.
  • Ladica za povrće (6–10 °C): osigurava optimalnu temperaturu za većinu voća i povrća, ali rajčice, citrusi i banane ipak bolje traju izvan hladnjaka.
  • Vrata hladnjaka (10–12 °C): najtopliji dio, rezerviran za maslac, umake i pića.

Dodatni trikovi za bolju organizaciju


Ne zatrpavajte hladnjak. Hladan zrak mora slobodno cirkulirati. Starije proizvode uvijek stavite naprijed, a novije iza, kako biste izbjegli da nešto zaboravite.




I na kraju, otvorene proizvode prebacite u posude s poklopcem – tako duže ostaju svježi i zadržavaju okus.


Pravilna organizacija ne donosi samo uredan hladnjak, nego i manju količinu otpada, uštedu novca i manje bacanja vrijedne hrane.