Do prije koju godinu uglavnom nismo ni znali što je batat, odnosno slatki krumpir, a danas je često na meniju mnogih obitelji, pa i restorana te zvijezda brojnih »street food« festivala. Sadrži obilje vitamina (posebno A i C), minerala, vlakana i ugljikohidrata, s malo masti i slatkog je, nježnog okusa, stoga ne čudi što uživa takvu popularnost. Jedan batat obično teži između 150 i 400 grama, ovisno o sorti i uvjetima uzgoja, mogu doseći i do jednog kilograma, no to je prilično rijetko. Baš zato, vrijedi zabilježiti čudo iz Privlake – u vrtu Marice Zorić uzgojen je batat težak tri kilograma!
Sve je započelo upravo znatiželjom i pitanjem što je uopće batat. Marica ga je otkrila u Benkovcu, zasadila prošle godine, nastavila i ove, a onda je privlačka zemlja nagradila vrijedne ruke.
Vrijedne ruke, slatke muke
– Iskreno da kažem, počela sam saditi batat tek prošle godine. Jednostavno iz radoznalosti, nisam ni znala što je to. Uzeli smo sadnice u Benkovcu. Ima ljubičasti batat, bijeli i ovaj, boje kao mrkva. Pitala sam čovjeka što je batat i koji je najbolji. Od ljubičastog me malo odbila boja, a i rekli su mi da je ovaj narančasti najbolji, započinje Marica kojoj se batat prošle godine itekako svidio, pa ga je zasadila i ove, osam sadnica, za svoje potrebe, za obitelj, uz pomidore u vrtu.
Ova simpatična 77-godišnja gospođa napominje da muž više radi u vrtu, onako iz gušta. I ona bi voljela više, ali problemi s kičmom ne daju…
– Muž zaliva vrt, stavili smo kap na kap. I zove on mene jutros da dođem. Ja dolazim i pitam kakva je to lopta. Kad ono – batat! Onda smo lagano forkinom, malom motičicom, otkopavali. Batat ide u dubinu, ne u širinu, nije bilo lako, ali uspjeli smo, izvukli smo batat od tri kile, govori Marica.
Sada, slijede slatke muke; na koji način pripremiti ovaj posebni batat i kako potrošiti ovoliku količinu.
– E, sad mogu što god hoću! Normalno, ne možemo odjednom potrošit cili, ali batat možeš osjeći i on napravi svoju ljustru, zaštitu. Može on stat, a ko bi tri kila odjednom, dodaje Marica.

»Neka Bog da zdravlja«
Naravno, nismo propustili upitati za kakav recept s ovom vrijednom namirnicom koja polako, ali sigurno zamjenjuje krumpir koji je, uz ribu, prehranjivao generacije i generacije.
– A, može ga se peći, kuhati, frigati, što god ‘ko voli. Muž voli pire, ja nisam baš od toga, ja najviše volim frigano ili pečeno, točnije prepečeno, onako da zahrska, priča nam Marica koja će, kaže, nastaviti saditi batat.
– Ako poživim, nek Bog da zdravlja, pa ćemo sve lako, dodaje Marica za kraj.
Ova priča o batatu od tri kilograma iz vrta Marice Zorić lijep je podsjetnik koliko priroda zna iznenaditi i nagraditi strpljenje te ljubav prema zemlji. Namirnica koja je tek nedavno pronašla put do naših tržnica i kuhinja u kratkom je vremenu osvojila i gurmane i one koji se brinu o zdravoj prehrani. A da batat doista ima budućnost u našim vrtovima i na našim tanjurima, potvrđuje i entuzijazam gospođe Marice, koja sa svojih 77 godina već planira novu sadnju, uz osmijeh, dozu humora i onu staru istinu – da se ljubav prema zemlji uvijek višestruko vraća.
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!