U kraljevskom gradu Ninu, u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina, održana je 23. jedinstvena gastronomska manifestacija Zadarske županije – Ninska šokolijada koja okuplja ljubitelje i čuvare tradicije izrade ove delicije koja se prema tajanstvenim receptima izrađuje dugi niz godina. Ova manifestacija pokrenuta je s ciljem spašavanja i očuvanja tradicije s obzirom na to da šokolara nema puno, a kao takva ističe se kao jedna od najznačajnijih gastro-etno-sajamskih manifestacija Zadarske županije, ali i u cijeloj Hrvatskoj.
Inače, Ninska šokolijada započinje već u siječnju kada se Turističkoj zajednici Nina stanovnici, koji čuvaju vještinu izrade ninskog šokola, prijave na natjecanje kako bi se osigurala sredstva za izradu šokola. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nin, istaknula je kako je ova manifestacija put ka zaštiti nematerijalne kulturne baštine, vještine koju vrijedno čuvaju ninski šokolari.
Potrebna zaštita
– Naša Šokolijada je unikatna, jedinstvena u Hrvatskoj i drukčije se odvija od ostalih gastronomskih manifestacija u Hrvatskoj jer je ovdje cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine, odnosno, prenošenje vještine za buduće generacije. S tim u cilju, zadnje tri godine Ministarstvo kulture nas potiče da ovu vještinu prijavimo za Registar nematerijalnog kulturnog dobra, a pedesetak obitelji koje čuva tradiciju iskazuje interes za očuvanjem, kazala je Dejanović istaknuvši kako danas šokola nema puno, no da upravo ta činjenica ukazuje na potrebu zaštite.
Tijekom 23 godine održavanja manifestacije, ukupno je 129 natjecatelja iz grada Nina sudjelovalo u natjecanju, a s ostalima iz okolice brojka se penje do tristotinjak sudionika. Ova manifestacija je jedan od načina da se vještina izrade šokola održi, a u tome i uspijevaju s obzirom na to da se mladi sve više interesiraju za ovu gastronomsku tradiciju. Tako je jedan od sudionika ovogodišnjeg natjecanja mladić koji će tek postati punoljetan.
– Cilj nam je prenositi tradiciju na najmlađe, a to što nam se javljaju najmlađi i oni koji dosad nisu imali tradiciju izrade u svojim obiteljima potvrda je uspjeha ove manifestacije. Prema predviđanjima, šokol bi već na jesen trebao ući u Registar, a do sljedeće šokolijade bi već trebao imati svoju markicu, najavila je Dejanović dodavši kako se šokol visoko pozicionirao na gastronomskoj sceni te da je jako velika potražnja za šokolom u cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske.
Ovogodišnja šokolijada održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Zorana Milanovića, zatim Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ministarstva kulture i medija, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Cijelu manifestaciju dodatno je uveličao glazbeni program i predstavljanje KUD-ova iz Nina, Vrsi i Kukljice, čime se tradicija izrade šokola i očuvanja kulturne baštine dodatno naglasila.
Osim izaslanika predsjednika Milanovića te izaslanika spomenutih ministarstava, okupljenima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, Krešimir Laštro, a u ime župana Zadarske županije, Josipa Bilavera.

Gastronomski brend
– Grad Nin je najbolji pokazatelj u županiji kako kulturno-povijesnu baštinu očuvati i staviti u funkciju naše najvažnije gospodarske grane – turizma. Dio baštine je svakako gastronomija, a s obzirom na to da ni ovogodišnji šokoli nisu razočarali, drago mi je da u Ninu imamo obitelji koje žele njegovati tradiciju, koji imaju dovoljno volje, znanja i vještine za prenošenje ovog umijeća na mlađe naraštaje i njima treba zahvaliti, kao i organizatorima manifestacije na očuvanju ovog gastronomskog brenda, naglasio je Laštro.
Na ovogodišnju manifestaciju prijavio se 41 šokolar i šokolarka, a njih 39 prošlo je u daljnje natjecanje. Stručni žiri je u jutarnjem terminu pristupio ocjenjivanju, a predsjednik Udruge ninskih šokolara, Slavko Štulić nam je istaknuo kako je tajna u tom što svaka obitelj šokol radi na svoj način.
– Skupio se panel iskusnih poznavatelja šokola iz Nina i okolice. Ninski šokol ima svoje okvire, a u njemu se nalaze sastojci koji nisu tajna, ali je tajanstven je način na koji ga svaka obitelj proizvodi. Tu su važne nijanse, koliko se soli stavi, kakva je temperatura vina, omjer začina… Od svega, ninskom šokolu treba soli ninske, crnog vina i mirodija koje će biti usklađene, kazao nam je Štulić objasnivši kako žiri isprobava šokol pod zaprimljenim brojem što osigurava transparentnost ocjenjivanja, a broj šokola koji je dobio naviše poena je pobjednik.
Kako kaže, važan je opći dojam, oblik, presjek nakon reza, miris i na kraju – okus.
Ovogodišnji dobitnici iz Nina su Marin Dejanović koji je osvojio prvo mjesto za najbolji šokol, Branko Sjauš drugo mjesto te Ivan Štulić Brankov treće mjesto. Od natjecatelja iz okolice, prvo mjesto je odnijela je Marijana Šango iz Privlake, drugo Dragan Begonja, također iz Privlake, a treće Stipe Pavlović iz Zatona.
Ovogodišnja nagrađena, Marijana Šango istaknula je kako je ona u svojoj obitelji nastavila tradiciju izrade naslijedivši svoju svekrvu, a ova nagrada nije joj prva na ovoj manifestaciji. Iako nije jedina nagrada, napominje kako je svakako poticaj da nastavi i dalje i – još bolje. Drugonagrađeni, Branko Sjauš naglasio je kako je na prvoj manifestaciji osvojio prvu nagradu, a ovo umijeće se i u njegovoj obitelji također prenosi s koljena na koljeno. Ono što raduje činjenica je da u ove dvije obitelji i mladi pokazuju interes i nastavljaju ovu tradiciju na radost svojih roditelja, ali i svih ljubitelja ninskog šokola.
*Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Nina


najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!