Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PROBLEMI U TURIZMU

HRVATSKI UGOSTITELJ: Imamo jako veliki problem s nekvalificiranom radnom snagom i to nas muči

Autor: Portal ZL

11.05.2025. 15:16
HRVATSKI UGOSTITELJ: Imamo jako veliki problem s nekvalificiranom radnom snagom i to nas muči

Foto: Luka Jeličić



Nedostatak radnika već godinama muči domaće turističke djelatnike. Bit će nužni i za ovu sezonu, ali dugoročno, ako želimo održivi turizam, moramo se ponovno okrenuti domaćoj radnoj snazi i podizati kvalitetu usluga, poručili su predstavnici Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika u HTV-ovoj emisiji “Studio 4”, piše HRT.


Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, izjavio je da se u obiteljskim hotelima zapošljava lokalna radna snaga, ali po potrebi i sezonski radnici. Ti su hoteli raspoređeni na području cijele Hrvatske i uglavnom zapošljavaju 15 do 20 ljudi. Istaknuo je i da je nedostatak radne snage počeo još u vrijeme pandemije COVID-a, a kada se nisu mogli pronaći radnici na domaćem tržištu, okrenuli su se prema državama u okruženju hrvatskog govornog područja koji poznaju hrvatski turizam, kulturu i imaju tradiciju u sezonskom poslovanju.


Nedostatak radnika poprilično muči sve veće turističke regije. Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, Obrtnička komora Istarske županije, objasnio je zašto je tako:




– Imamo jako veliki problem s nekvalificiranom radnom snagom i to nas muči. Ali ne samo da je to naš problem, problem je to cijelog turizma, jer svakodnevno razgovaramo o kvalitetnom turizmu, rekao je i dodao da će s ovakvom radnom snagom biti jako teško.


Sve institucije rade na tome, kazao je, da popratimo to “novo dobro”, da uvedemo mlade ljude u turizam, da se pobrinemo da nam iz obrtničkih škola dolazi sve više mladih ljudi. Svi smo svjesni toga da moramo povisiti plaće, što i jesmo.


Nekad se bježalo iz turizma jer nije bilo slobodnih dana, kazao je Briškoski. Danas je, tvrdi, normalno da se imaju slobodni dani, da se ne radi više po 12 sati, već normalno radno vrijeme.


Cijeli razgovor pogledajte na ovom linku.