Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

nije nimalo teško

Donosimo popis začina koji će uspjeti u vašem domu

01.05.2025. 12:37
Donosimo popis začina koji će uspjeti u vašem domu

Foto: iStock/NL



Većina ljudi koji žive u stanovima i kućama bez vrtova misle da nemaju priliku uživati u domaćem, svježem začinskom bilju. No, istina je posve suprotna. Naime, mnoge začinske biljke lako uspijevaju na vašem prozoru, kuhinjskom ormariću ili balkonu.


Osim što unose prirodu u vaš dom, svježe biljke obogaćuju okus svakog jela i pružaju terapeutski učinak kroz mirise i divno zelenilo.


Bosiljak


Bosiljak je omiljen u mediteranskoj kuhinji, a još omiljeniji među početnicima u vrtlarstvu. Za uspješan rast bosiljka potrebno je osigurati puno prirodne svjetlosti, najbolje šest do osam sati dnevno, i redovito zalijevanje, pri čemu treba paziti da tlo ne postane premokro.




Voli toplinu, pa mu ne odgovaraju prozori koji se noću jako hlade.


Origano


Origano je nezaobilazan u talijanskim jelima i pizzi, a također se vrlo lako uzgaja u posudi. Ova biljka voli suha, dobro drenirana tla i puno sunca. Umjereno zalijevanjeje ključno i tlo treba biti lagano suho prije idućeg zalijevanja.


Origano nije zahtjevan, ali ne podnosi previše vlage, pa je preporučljivo koristiti posudu s rupama na dnu. U zatvorenom prostoru najčešće ga beremo redovitim rezanjem vrhova, što također pospješuje njegov rast.


Peršin


Peršin je jedna od najčešće korištenih biljaka u domaćoj kuhinji, a uzgajanje u posudi nije nimalo zahtjevno. Može uspijevati i na sunčanom i na polusjenovitom mjestu, no važno je da zemlja bude stalno lagano vlažna.


Voli bogato, hranjivo tlo, a redovitim rezanjem listova potiče se njegov rast. Budući da ima dubok korijen, najbolje ga je saditi u dubljim posudama.


Vlasac


Vlasac je biljka iz porodice luka koja se lako uzgaja i brzo raste. Voli puno svjetla, ali podnosi i djelomičnu sjenu. Idealno ga je redovito zalijevati i održavati tlo umjereno vlažnim.


Njegov blag, ali specifičan okus odličan je za juhe, salate i umake. Posebno je koristan jer se može uzgajati tijekom cijele godine u zatvorenim prostorima.


Menta


Menta je izrazito otporna i brzo se širi, što ju čini idealnom za uzgoj u posudama koje ograničavaju njezino širenje. Voli djelomičnu sjenu i stalno vlažno tlo.


Najbolje je zalijevati je redovito i osigurati dobru drenažu kako bi se izbjeglo nakupljanje vode.


Kadulja


Kadulja je biljka s jakim mirisom i antiseptičkim svojstvima, koja se lako uzgaja u zatvorenom prostoru. Zahtijeva puno sunca i dobro drenirano tlo.


Zalijeva se kada je površina zemlje suha, jer ne podnosi vlagu. Idealna je za mesna jela, a koristi se i u tradicionalnoj medicini, primjerice za ispiranje grla.


Lavanda


Lavanda je možda najpoznatija po svom mirisu, ali je i korisna biljka za čajeve i deserte. Voli puno sunca, suho tlo i minimalno zalijevanje.


Osjetljiva je na vlagu i hladne prostore, pa se preporučuje uzgoj na toplim, sunčanim prozorima. Uz to što izgleda lijepo, djeluje i umirujuće te odbija insekte.


Začinsko bilje ne zahtijeva puno prostora ni stručnosti, dovoljno je malo svjetla, vode i ljubavi. Čak i ako nemate iskustva, početak s ovim biljkama može vam otvoriti vrata u svijet vrtlarstva u vlastitom domu.


Osim što će oplemeniti vaš dom, uvijek ćete imati pri ruci svježe začine za omiljena jela.