![[FOTO] Održana gala večera u čast 10. Tuna, Sushi & Wine Festivala](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2025/04/10692597-792x495.jpg)
Foto: Mislav Klanac
U čast desetog izdanja poznatog Tuna, Sushi & Wine Festivala i ove se godine u Arsenal Zadar vratila gala večera kojom se slavi prijateljstvo, ali i bogatstvo kulture i gastronomije Hrvatske i Japana. Tuna, Sushi & Wine Festival – most koji već cijelo desetljeće spaja naša dva naroda ujedinio je ono najbolje od visokokvalitetnih hrvatskih namirnica, japanskih gastro specijaliteta te dviju kultura koje, premda je jedna mediteranska, a druga istočnoazijska, na ovakvim događajima postaju sve bliže.
Na katu Arsenala odvijala se tako gala večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Nasu je već dobro upoznao dalmatinsku kuhinju, po kojoj smo svjetski poznati, kao što i mi u Zadru već deset godina otkrivamo čari i okuse Japana. Vlasnik je restorana “il Gastro Sara” u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom. Pripremio je tako nezaboravnu večeru u pet sljedova u kojima su glavne namirnice bile tuna i brancin, naravno uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija valja zato izdvojiti juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja je bila dekorirana kao platno slavnog slikara. Glavno jelo – kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća, oduševilo je okupljene.
Turistički adut
Jelena Yamasaki iz hrvatsko-japanskog društva prijateljstva sudjelovala je u vraćanju japanskog elementa u Zadar, kroz stare i moderne običaje sa svih japanskih otoka.
– Naš tim iz Japana potrudio se oduševiti vas svojim umijećem, te vam približiti svoju daleku kulturu. Nastavljamo raditi na promociji Hrvatske i Zadra u Japanu. Godinama radim na promicanju prijateljstva i veza između naših zemalja, kako bi premostili kulturne i jezične barijere koje između nas stoje, poručila je Yamasaki.
Nakon tri dana druženja na otvorenom, ova najvažnija eno-gastronomska i zabavna manifestacija u Arsenal je vratila i onaj najsvečaniji dio, gala večeru. Osim zadarskih uzgajivača ribe, predstavili su se još jednom i zadarski vinari, čija su lagana vina savršeno sljubljena s modernim japanskim delicijama.
Kako je već više puta naglasila Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, ovaj je festival savršena uvertira u proljetnu sezonu, jedan od najvažnijih aduta uspješne turističke godine u Zadru.
– Dobro se vratili ovoj manifestaciji. Naša dvojaka uloga u organizaciji ovakvih događanja kojom pokazujemo naše ljepote, prilika je da se dodatno promoviramo, našim japanskim gostima ubacimo “bubicu” u uho i potaknemo ih da se nekom drugom prilikom vrate u Zadar. Izuzetno smo ponosni pronositi ovaj uspjeh svim našim turistima diljem svijeta, dodala je Bencun.
Okus proljeća
Paralelna gastro priča odvijala se u parteru Arsenala koji je postao velika banket sala za mnoštvo gladnih posjetitelja, koje je zadatak nahraniti imao japanski chef s hrvatskom adresom – Nobuhito Okado, koji je pripremio preko tisuću sushi zalogaja i to one najpoznatije – nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado je usto izveo i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune. Dvama su se japanskim majstorima kuhinje pridružila i četvorica zadarskih chefova, koji su pripremali svoja jela na stolovima u parteru.
– Prilika je ovo da uživamo u proljeću, bogatom programu, te izvrsnim vinima i delicijama, pozdravio je kratko gradonačelnik Zadra Branko Dukić, u punom Arsenalu, koji je okupio brojne ljubitelje azijskih delicija i zadarskih vina.
Ove se godine festival svojim programom još više približio tradicionalnim japanskim kulturnim običajima, kako gastronomski, kroz Kaitai Show, ritualno rezanje velike tune u subotu ujutro, te nastup samurajske skupine Katanayaichi, izuzetno popularne u Japanu i poznate po rolama u samurajskim filmovima, tako i s popratnim programom, koji je uključio samurai show, te gospel pjevanje. Na samom početku ovog festivala Japanci nisu samo otkrili kvalitetu naše tune, koja se sada u najvećem postotku izvozi upravo u zemlji izlazećeg sunca, već i naša vina. Najznačajnija je to godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra.
Piše: Nikolina Lucić
najnovije
najčitanije
KK Zadar
ABA liga, 30. kolo
Lovro Mazalin proglašen najkorisnijim igračem završne regionalne runde
Kultura
osvrt na film
Marvel se opet vraća starim trikovima, ali publika sve manje pada na njih
Košarka
jedinstvena kadetska liga
Zadar bolji od Splita, slijedi polufinale s Cedevitom
Hrvatska
23 odluke
Ministar Bačić potpisao ugovore za komunalne projekte i stambeno zbrinjavanje
Svijet
GLASANJE U BUNDESTAGU
Merz u drugom krugu ipak izabran za kancelara
Crna Kronika
PU ZADARSKA
PREVAREN U SRED ZADRA! Prišla su mu dvojica muškaraca, ponudili mu na prodaju…
Zadar
PROZVAO GA
KAKAV FAIL! Radeta išao prozvati Erlića pa se malo osramotio…
Županija
Petrčane
MISTO MOJE (18) Prodaju se tereni, svi su u turizmu, dobro žive, još da su svoja općina…
Zadar
Stranac pitao Zadrane koji su ‘najdalmatinskiji’ izrazi, evo što su mu odgovorili
Županija
POBJEDNIČKOM STAZOM