
Foto: Pexels
Advent je stigao, a kuća miriše na svježe pečene kekse. No, jednako je važno pravilno ih pohraniti kako bi što dulje ostali svježi i ukusni.
Iako su klasične limene kutije s božićnim motivima neizostavni dio blagdanske atmosfere, možda nisu najbolji izbor za dugotrajnu svježinu vaših keksića.
Zrak – najveći neprijatelj keksa
Zamislite da nakon nekoliko dana otvorite kutiju i otkrijete da su vaši božićni keksi izgubili onaj prvotni okus i postali tvrdi. Glavni krivac je – zrak. Škrobna hrana, poput keksa, brzo gubi vlagu kada je izložena zraku, što uzrokuje isušivanje i gubitak mekoće.
Klasične limene kutije, iako lijepe i dekorativne, nisu potpuno hermetične. To znači da vlaga može lako ispariti, a keksi postaju suhi i manje ukusni.
Kako pravilno čuvati kekse
Ako želite da vaši keksi i nakon nekoliko tjedana budu jednako ukusni, slijedite ove savjete:
Koristite hermetičke plastične posude
Plastične posude koje se mogu potpuno zatvoriti najbolji su izbor za očuvanje svježine. Ako spremate mekane kekse, poput onih s marmeladom ili zobenim pahuljicama, preporučuje se unutrašnjost posude obložiti prozirnom folijom kako bi zadržala dodatnu vlagu. Kod čvršćih keksa, poput suhih medenjaka, aluminijska folija može biti korisna.
Dodajte komadić jabuke za vlažnost
Komadić jabuke u posudi može pomoći održati kekse mekanima i sočnima jer povećava vlagu unutar posude. No, važno je jabuku zamijeniti svaka dva dana kako ne bi došlo do kvarenja.
Kekse čuvajte odvojeno
Iako kutija s raznolikim keksima izgleda atraktivno, miješanje različitih vrsta nije preporučljivo. Različite vrste keksa često imaju jedinstvene okuse i arome koje se mogu izmiješati i narušiti doživljaj.
Koliko dugo keksi mogu trajati?
Trajnost keksa ovisi o vrsti. Suhi keksi, poput medenjaka ili keksa s čokoladom, pravilno pohranjeni mogu trajati nekoliko tjedana. Keksi s kremastim punjenjem trebali bi se konzumirati unutar nekoliko dana.
Pravilno čuvanje vaših božićnih keksića osigurava da će ostati ukusni i spremni za uživanje kroz cijeli advent. Slijedeći ove jednostavne savjete, vaši će blagdanski slatkiši biti jednako svježi kao i na dan kada ste ih ispekli!
najnovije
najčitanije
Svijet
poruka iz vatikana
Kardinali uoči konklave pozvali na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku
Hrvatska
marina lovrić merzel
Bivšoj županici sedam mjeseci zatvora zbog trošenja županijskog novca
Hrvatska
6. SVIBNJA
Potpisan prvi Kolektivni ugovor za zaposlenike Jadrolinije na kopnu
Hrvatska
ministar
Božinović: Prosječno dnevno oko pet slučajeva maloljetničkog vršnjačkog nasilja
Zadar
SITNI LUKSUZ
SKUPI GUŠTI Provjerili smo cijene sladoleda na Kalelargi: ‘Sladoled je nama Zadranima postao luksuz!’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
PREVAREN U SRED ZADRA! Prišla su mu dvojica muškaraca, ponudili mu na prodaju…
Zadar
PROZVAO GA
KAKAV FAIL! Radeta išao prozvati Erlića pa se malo osramotio…
Županija
Petrčane
MISTO MOJE (18) Prodaju se tereni, svi su u turizmu, dobro žive, još da su svoja općina…
Zadar
Stranac pitao Zadrane koji su ‘najdalmatinskiji’ izrazi, evo što su mu odgovorili
Zadar
Apsurd birokracije