
Foto: iStock/NL
U prosjeku se u Hrvatskoj baci 71 kilogram hrane po stanovniku na godinu, rekao je u ponedjeljak državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek.
U Hrvatskoj se baci nešto više od 286 tisuća tona hrane na godinu, a najveći dio te hrane se baca u kućanstvima, rekao je Tušek nakon prve sjednice Radne skupine za praćenje i ocjenu provedbe Dobrovoljnog sporazuma “Zajedno protiv otpada od hrane”.
U prosjeku se baci 71 kilogram hrane po stanovniku, što je manje od prosjeka EU-a koji iznosi 130 kilograma.
Kada bi se sva hrana koja se u Hrvatskoj u godinu dana baci utovarila u kamione, bio bi to konvoj od Zagreba do Slavonskog Broda, rekao je Tušek.
Podsjetio je kako je ministarstvo lani donijelo akcijski plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane za razdoblje od 2023. do 2028. godine, kojim se u tom razdoblju otpad od hrane želi smanjiti za 30 posto .
Planom je predviđen niz aktivnosti, a jedna je osnivanje partnerstva s poslovnim subjektima, znanstvenim institucijama, općinama, gradovima itd.
Sporazum je s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva potpisan u ožujku 2023. godine, a do danas broji 45 potpisnika – predstavnika proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki.
Za vrijeme trajanja sporazuma potpisnici se dobrovoljno obvezuju na ulaganje napora u smanjenje otpada od hrane u svojim poslovnim procesima, doniranje hrane i aktivnu komunikaciju prema potrošačima.
Tušek je rekao kako je ove godine završen investicijski ciklus – uloženo je nešto više od četiri milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u opremanje devet banaka hrane i stotinjak posrednika s opremom potrebnom kako bi hrana koja je pred istekom roka ili je donirana, lakše i brže došla do potrebitih.
Kazao je i kako je važno u adventsko vrijeme kada se kupuje puno hrane, poslati poruku potrošačima i svima onima koji posluju s hranom da treba racionalno razmišljati i racionalno nabavljati, a viškove donirati.
Naglasio je i važnost edukacije, posebno djece i mladih, napominjući kako je kontinuirana edukacija jedan od prvih koraka kako bi se otpad od hrane smanjio.
Direktorica korporativnih komunikacija Dukata Elena Wolsperger Dolezil je kazala kako je prehrambeni sektor aktivan u smanjivanju stvaranja otpada od hrane i bacanja hrane. Dukat tako provodi projekt “Hrana se ne baca”, usredotočen na kućanstva s obzirom da najviše sudjeluju u stvaranju otpada od hrane. Projekt obuhvaća i niz aktivnosti poput edukativnih radionica za javnost i zaposlenike.
I ona je istaknula važnost edukacije potrošača o važnosti smanjenja otpada i bacanja hrane.
najnovije
najčitanije
Zadar
VELIKA UTRKA
WINGS FOR LIFE Rekordan broj sudionika u 13 sati kreće s Liburnske obale
Scena
MEGA-KONCERT
Lady Gaga nastupila pred 2,1 milijuna ljudi
Hrvatska
DIP
Za izborni materijal u prvom krugu lokalnih izbora utrošit će se više od milijun eura
Svijet
RUSKI PREDSJEDNIK
Putin se nada da “neće biti potrebe” za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini
Nogomet
NAVIJAČKI NEREDI
Privedeno 198 navijača Hajduka i Dinama, lakše ozlijeđen 21 policajac
Zadar
na redditu
ZADRANKA U DILEMI: ‘Što više vremena provodim tu, to mi se čini kako je grad većinom pust’
Zadar
CVJETA BIZNIS
U godinu dana čak 51 obrt za čišćenje više: “Ako samo jednom ne očistite kako treba, drugi put ni nećete!”
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Ulice Poluotoka bile su krcate šetačima, pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
INSPIRATIVNA PRIČA
Utrka Wings for Life je Perki promijenila život: ‘Kad sam s njima, ja zaboravim na svoje godine’
Zadar
najmanje 70 tisuća eura