Subota, 16. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

JELO ZA DUŠU

Juha od češnjaka i pečene cvjetače savršen je izbor za hladne dane

Autor: Lucija Sučić

16.11.2024. 16:23
Juha od češnjaka i pečene cvjetače savršen je izbor za hladne dane

Foto: Pixabay



Kremasta juha od pečene cvjetače prepuna okusa pečenog češnjaka – ima li boljeg spoja?


U ovom jednostavnom receptu za juhu od cvjetače nema vrhnja ni brašna, a dodatnu dimenziju okusu i teksturi možete dodati tako da uz nju poslužite krutone ili tostirani kruh.


Ovo je jelo za dušu, kako se kaže, a sezonu juhica najbolje je da započnete sa stilom i oduševite se ovom toliko jednostavnom, a opet toliko neodoljivom zdjelicom!


Sastojci


  • 1 velika glavica cvjetače, izrezana na cvjetove
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 srednji žuti luk, narezan na kockice
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 235 g naribanog cheddar sira
  • narezani mladi luk po izboru za ukrašavanje
  • krutoni ili tostirani kruh po izboru za posluživanje

Priprema




Zagrijte pećnicu na 200°C. i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.


Na papir poslažite cvjetove cvjetače, pokapajte s 1-2 žlice maslinova ulja i obilno začinite solju i paprom. Što se češnjaka tiče, ogulite ga s vanjske strane i odrežite vrh tako da pojedinačni češnjevi češnjaka budu izloženi. Stavite češnjak u  komad folije i pokapajte vrh maslinovim uljem, a zatim lagano zamotajte u foliju i stavite na tavu s cvjetačom.


Pecite cvjetaču i češnjak 30-35 minuta, okrećući napola, dok cvjetača ne postane zlatna i karamelizirana.


Dok se cvjetača kuha, dodajte žlicu maslinovog ulja u lonac i stavite na srednju vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte luk narezan na kockice i pirjajte 5-8 minuta dok luk ne postane proziran.


Zadnji je korak prije posluživanja miksanje juhe. U veliki blender dodajte luk, pečenu cvjetaču, pečeni češnjak (kojeg ste jednostavno istisnuli iz ljuske), temeljac, sol i papar.


Miksajte dok ne postane kompaktna, oko minutu, zatim dodajte natrag u lonac i stavite na srednju vatru.


Pustite juhu da lagano zakuha, a zatim umiješajte cheddar sir. Miješajte 10-15 minuta, kušajte i po potrebi dodajte začine.


Ukrasite zelenim lukom i dodatno naribanim cheddar sirom. Poslužite s hrskavim prepečencem ili krutonima, piše Ambitious Kitchen.