Četvrtak, 14. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TREĆE IZDANJE

Posjetili smo Festival jabuka i jesenskih plodova u Benkovcu: 'Zamiješali smo tradiciju i ovu manifestaciju'

Autor: Doris Babić

10.11.2024. 15:45
Posjetili smo Festival jabuka i jesenskih plodova u Benkovcu: 'Zamiješali smo tradiciju i ovu manifestaciju'

Foto: Luka Jeličić



U okviru današnjeg Benkovačkog sajma održan je i treći Festival jabuka i jesenskih plodova u organizaciji Grada Benkovca, Razvojne agencije Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari i Komunalnog poduzeća Benković.


Jabuke su, uz ostale plodove vrijednih ruku, krasile čitavi sajam, a ni ovog 10. nije izostao šušur, pjesma, cjenkanje, druženje i razgledavanje. Kao i uvijek, nema čega nema, što bi se reklo, od igle do lokomotive, a ispred aukcijske dvorane jabuke su imale posebnu pozornicu.





Desetak štandova bilo je ispunjeno i raznim voćem, i kolačima, pitama, sokovima, a sve u čast jesenske kraljice.


Marija Bešlić, koja je sudjelovala u organizaciji ove manifestacije, naglasila je kako su prije tri godine krenuli s akcijom “Jedimo lokalno, jedimo sezonsko” kako bi ljudima približili jabuku, voćku koju Hrvati, prema statistikama, ne jedu dovoljno.


– Imaju priliku kušati deset različitih sorti jabuka i ocijeniti koja im je najbolja kako bi znali kupiti onu koja im se najviše sviđa. Osim toga, imamo zanimljiv kviz kako bi naučili što više. Iako je cijena pristupačna i iako su jabuke dostupne, nemamo naviku dovoljno ih jesti, a jako je zdrava, kazuje Bešlić i dodaje da ovo ipak, zbog velike suše, nije bila baš dobra za urod jabuka.


Marija Bešlić/Foto: Luka Jeličić


Ipak, sve što smo kušali bilo je itekako dobro, još kad je sve začinjeno edukacijom i zabavom.


Živka Škara ponudila je kolače u oblik ružica od jabuke, fritule od jabuke, kolače s jabukama i grožđicama i naravno – prisnac.


– Ljudi su zadovoljni, prepoznaju domaće. Potaknula nas je Turistička zajednica i odlučila smo moja kuma Rosa Brkljača i ja udružiti snage i pokazati svoje umijeće, govori Škara nudeći razne delicije.


Živka Škara/Foto: Luka Jeličić


Svima nama će, kada kupimo ili dobijemo ili, još najbolje, uberemo mnogo jabuka, prvo pasti na pamet napraviti tradicionalni kolač koji miriše na djetinjstvo i bezbrižnost, stoga smo “žene od zanata” upitali za recept.


– Ja sam to malo iskombinirala, da mi bude lakše, dakle koristila sam lisnato tijesto, malo jabuke, malo cimeta i zobenih pahuljica umjesto krušnih mrvica. Malo zdravija verzija, priča nam Jasenka Knez koja je prigodno stavila pregaču s motivima jabuka i koja ističe kako je vesele ovakvi događaji jer upravo zahvaljujući tome mjesto postaje življe.


Jasenka Knez/Foto: Luka Jeličić


I Adrijana Čačić iz Bruške pripremila je mnogo slastica, pitu od jabuka, pitu od višanja, štrudle, vanilija kiflice sa džemom i opet prisnac. Na ovom smo štandu pokušali otkriti male tajne velikih majstora kad je riječ o prisnacu, jednom od simbola ovoga kraja.


– Prisnac je tradicionalno jelo naše županije, važno je da sir bude domaći, to je najvažnije. Koriste se domaća jaja, ma baš sve domaće, ističe Čačić.


Adrijana Čačić/Foto: Luka Jeličić


Šećer na kraju bio je prisnac, ali od jabuka koji je spremila Antonija Gašpar iz Ceranja Gornjih. Tu je bila najveća gužva, posjetitelje je oduševio spoj tradicije i kreativnosti, odlična prilagodba manifestaciji. Strpljivo smo čekali i upitali je li to slatko što nudi prisnac od jabuke o kojem svi pričaju.


– Prisnac je sa sirom, pustite što oni govore, kroz smijeh će Gašpar.


Antonija Gašpar/Foto: Luka Jeličić


Ipak, s obzirom na to da je riječ o Festivalu jabuka, napravila je inačicu tradicionalnog jela.


– Ma sve je isto kao i za prisnac, samo sam stavila jabuke, tijesto je isto, samo je drugačiji nadjev. Zamiješali smo tradiciju i ovu manifestaciju, lijepo je ispalo, sviđa mi se, a još kad je vruće, priča nam Gašpar koja peče i domaći kruh i prišku, beskvasni kukuruzni kruh koji se ovdje jede od davnina.



– Kad žene ne bi imale vremena zamijesiti kruh, onda bi to napravile brzinski, bez kvasca, danas je to specijalitet, dodaje ova čuvarica nematerijalne baštine koja je također naglasila da je najvažnije da su svi sastojci domaći.


Treći Festival jabuka i jesenskih plodova u Benkovcu još je jednom pokazao bogatstvo tradicije, okusa i zajedništva. Uz lokalne jabuke i jesenske plodove, manifestacija je bila ispunjena domaćim specijalitetima, kreativnim delicijama i bogatim pričama o običajima i pripremi hrane. Edukacijom o važnosti sezonske i lokalne prehrane naglasila se ključna ulogu jabuke u prehrani, a posjetitelji su uživali u različitim sortama i ukusnim jelima.


Ovaj je Festival velik doprinos očuvanju tradicije te je spojio brojne ljude u slavlju okusa i vrijednih ruku, poslavši tako, još jednom, lijepu razglednicu bogate baštine ovog kraja.