Foto: Pexels
Američka pita od bundeve sinonim je za jesen i prazničnu sezonu. Ovaj klasičan desert, neizostavan za Dan zahvalnosti, toliko je popularan u Americi da je postao pravi simbol udobnosti i topline doma.
No, njena slava odavno je prešla granice SAD-a, pa je danas mnogi ljudi diljem svijeta pripremaju i uživaju u njenim prepoznatljivim okusima bundeve, cimeta, muškatnog oraščića i klinčića.
Ono što čini američku pitu od bundeve toliko posebnom jest njezina kremasta tekstura i savršeno izbalansirani začini, koji podsjećaju na hladne jesenje dane i obiteljska okupljanja. Pita se najčešće priprema od pirea bundeve, koji je obogaćen smjesom jaja, šećera i mlijeka ili vrhnja, a sve je zaokruženo prhkim tijestom.
Peče se dok ne postane zlatna i mirisna, a obično se poslužuje uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Sastojci za tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca (hladnog)
- 1 žlica šećera
- 1 prstohvat soli
- 3-4 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 400 g pirea od bundeve
- 2 jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice klinčića
- 1/4 žličice đumbira
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Priprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte hladni maslac narezan na komadiće. Prstima umiješajte maslac dok ne dobijete teksturu nalik krušnim mrvicama. Dodajte hladnu vodu žlicu po žlicu dok ne formirate tijesto.
Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Nadjev: U posudi pomiješajte pire od bundeve, jaja, smeđi šećer, začine i vrhnje dok smjesa ne postane homogena.
Sastavljanje i pečenje: Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup za pite. Izbodite vilicom dno, zatim dodajte nadjev. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50-60 minuta, dok nadjev ne postane čvrst.
najnovije
najčitanije
Zadar
nadbiskup kod gradonačelnika
U Maloj vijećnici predbožićni susret predstavnika Nadbiskupije i Grada
Hrvatska
tračak božićne radosti
DRUGI BOŽIĆ BEZ MAME Djed Božićnjak razveselio troje djece koja su u tragediji na Viru izgubila majku
Hrvatska
vremenska prognoza
KIŠA, BURA, JUGO Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka do Božića
Zadar
Jutarnja misa
Katedrala sv. Stošije puna vjernika već od ranog jutra: “Ne može biti ljepšeg početka dana od zornice”
Svijet
Popularno mjesto
Pristup Fontani di Trevi turistima se od veljače naplaćuje dva eura
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Hrvatska
Teške ozljede
Sudanci stradali pri pokušaju ulaska u Hrvatsku, morali im amputirati noge
Zadar & Županija
pp pag