Foto: Pexels
Skupina istraživača identificirala je specifičnu dijetu koja se temelji na zdravoj hrani
Istraživači već dugo znaju da hrana utječe na naše mentalno stanje. Međutim, većina istraživanja neurološkog zdravlja uvijek se usredotočila na pojedinu namirnicu, a ne na stvarnu prehranu.
Upravo zbog toga su neki irski znanstvenici odlučili provjeriti može li psihobiotička dijeta, osmišljena za promicanje zdravlja crijeva, pozitivno utjecati i na naše psihičko blagostanje.
Što je psihobiotička dijeta?
Psihobiotička dijeta izraz je koji su skovali koautori studije Timothy “Ted” Dinan, Ph.D., i John Cryan, Ph.D., a temelji se na osi crijeva-mozak davanjem prioriteta poznatoj hrani zdravoj za crijeva da podrži crijevnu mikrobnu ravnotežu (tj. cjelovite žitarice, prebiotičko voće i povrće, mahunarke i fermentirana hrana).
Ova dijeta, dakle, obeshrabruje konzumaciju slatkiša, slatkih pića i prerađene hrane.
Studijska dijeta uključivala je:
- 6-8 dnevnih obroka voća i povrća s visokim udjelom prebiotičkih vlakana (npr. jabuke, banane, poriluk, luk)
- 5-8 dnevnih obroka cjelovitih žitarica (npr. zobi , cjelovite pšenice, kvinoje )
- 2-3 dnevne porcije fermentirane hrane (npr. kiseli kupus, kefir, kombucha)
- 3-4 tjedne porcije mahunarki (npr. slanutak, leća, grašak)
Istraživanje je uključilo 45 zdravih odraslih osoba (18-59 godina) s neoptimalnim prehrambenim navikama.
Ispitivana skupina dobila je informacije o komponentama psihobiotičke dijete i zamoljena je da je se pridržava što je moguće više.
Istraživači su ispitali sastav i funkciju fekalne mikrobiote, stres, opće zdravlje i prehranu te metabolički profil uzoraka krvi, urina i stolice, prije i nakon četverotjednog probnog razdoblja za obje grupe.
Sudionici koji su slijedili psihobiotičku dijetu iskusili su veće smanjenje percipiranog stresa.
Iako nije bilo značajne razlike u odgovoru na stres između kontrolne i ispitivane skupine, oni koji su slijedili ovu vrstu prehrane osjetili su manje stresa.
Istraživači su identificirali značajne promjene u 40 specifičnih fekalnih lipida, zahvaljujući smanjenju ukupnih prehrambenih masnoća i povećanju mononezasićenih masnoća i urinarnih metabolita triptofana (esencijalne aminokiseline za sintezu proteina).
U samo četiri tjedna, sudionici koji su slijedili psihobiotičku dijetu – odnosno hranu bogatu vlaknima i fermentiranu hranu – iskusili su niže razine stresa, zdravije pražnjenje crijeva te poboljšani mikrobni sastav i funkciju.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Ministrica zdravstva
Hrstić opovrgava Rogulju: ‘Nismo imali saznanja o prijavama protiv uhićenog psihijatra’
Zadar
Poznata pjevačica
Marina Tomašević nakon deset godina na Adventu u Zadru: ‘Prije deset godina se odrađivalo srcem i volonterski…’
Nogomet
Luis Suarez
Legendarni urugvajski napadač ostaje još godinu dana u Miamiju
Županija
"Ordinacija na kotačima"
LIJEČNIK STIŽE NA KUĆNI PRAG Zadarska županija preuzela prvu mobilnu ambulantu
Kultura
Robert Perinčić
Predstavljena knjiga poznatog zadarskog psihijatra: ‘U psihoterapiji, za razliku od kršćanstva, ne postoji ništa što se ne može preispitivati’
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana