ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Inicijativa urodila plodom

Trajekt Jadrolinije zvat će se »Vrsi«

Autor: Nina Vigan

28.10.2024. 08:52
Trajekt Jadrolinije zvat će se »Vrsi«

Foto: Osobna arhiva

Mjesto Vrsi nadaleko je poznato po svojoj stoljetnoj tradiciji pomorstva. Još od 1860-ih godina pa do dan-danas dali su oko 800 pomoraca, dok je najveći »boom« pomorstva bio od 1965. do 1970. godine, kad su mladi ljudi odlazili u potrazi za prosperitetom. Danas sjećanje na sve pomorce i ovu važnu struku njeguje Udruga pomoraca »Sv. Nikola« Vrsi koja u svom arhivu čuva i oko 350 pomorskih knjižica.


Koliko pomorci znače za ovo mjesto, govori i angažman svih mještana i članova Udruge prilikom organizacije manifestacije »Dani pomorstva«, ali i njihova želja, njihov san o tome da neki od budućih brodova Jadrolinije nosi ime »Vrsi«.


Davna želja


Predsjednik Udruge, Neven Predovan, kazao nam je kako se ostvaruje davna želja mještana i vrških pomoraca da brod naših kompanija ponese ime mjesta koje je dalo toliko puno pomoraca tijekom povijesti.


– Danas Vršani plove na svim svjetskim kompanijama, a isto tako na brodovima Jadrolinije. Budući da je naša želja bila da neka kompanija da svom brodu ime Vrsi«, kao Udruga smo pokrenuli inicijativu kod Jadrolinije.


Naš prvi sastanak s predsjednikom Uprave Jadrolinije, Davidom Soptom, bio je prije dvije i pol godine kad smo dobili podršku u toj namjeri, a da bismo prošlog tjedna na sastanku u Jadroliniji dobili lijepu vijest i napokon došli do trenutka kada će se sve to ostvariti jer se kreće u izgradnju jednog novog trajekta bijele flote za zadarsko plovno područje.



Kako je planirano, trajekt će biti na pogon zelene energije, a samim time bit će i prvi brod takvog pogona na Mediteranu. Znamo što Jadrolinija znači za Hrvatsku, za otočane, za naš turizam.


To je jedna od vodećih europskih kompanija u obalnom linijskom prometu i taj novi brod koji bi nosio naše ime bio bi nam na ponos, na ponos svih pomoraca i mještana i na neki način kruna našeg truda i rada, istaknuo je Predovan zahvalan svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove ideje.


Trajni podsjetnik


– U ime naše Udruge, naših mještana i svih vrških pomoraca koji su živjeli sa željom da brod nosi naše ime, želio bih zahvaliti predsjedniku Uprave Jadrolinije Davidu Sopti i svima onima koji su pomogli u tome da mi kao mjesto napokon dobijemo tu čast.


Dali smo puno pomoraca tijekom svoje povijesti i mislim da smo s pravom zaslužili da neki od brodova ponese ime našeg mjesta, kazao nam je emotivno Predovan.



Načelnik Općine, Luka Perinić istaknuo je kako su prije više od dvije godine s Udrugom pomoraca krenuli u suradnju i zajednički pokrenuli ovu inicijativu prema Upravi Jadrolinije.


– Naša tradicija pomorstva je stvarno duga, a u jednom periodu smo imali i najveći broj pomoraca po broju stanovnika u cijeloj državi. Da jedan od brodova nosi ime našeg mjesta, to je nešto čemu se mi nadamo već niz godina.


A s obzirom na našu povijest, tradiciju pomorstva i činjenicu da smo dali toliko pomoraca, to i zaslužujemo, kazao je Perinić dodavši da se raduje ostvarenju ovog sna i trenutku kad će se napokon zaploviti brod »Vrsi«.


Ostvarenje sna da jedan od brodova Jadrolinije nosi ime »Vrsi« predstavlja simbolični vrhunac napora Udruge i svih Vršana i priznanje za doprinos pomoraca. Ovaj novi brod, pogonjen zelenom energijom, bit će ponos svih mještana te trajni podsjetnik na povijesni značaj Vrsi u hrvatskom pomorstvu.



Ovaj sadržaj je sponzoriran te nastao u suradnji s Općinom Vrsi.