ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA liga, 6. kolo

Košarkaši Zadra otvorili s 19 koševa prednosti i onda pali pod pritiskom moćne Crvene zvezde

Autor: Andrija Dešpoja

26.10.2024. 22:03
Košarkaši Zadra otvorili s 19 koševa prednosti i onda pali pod pritiskom moćne Crvene zvezde

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Košarkaši Zadra nisu uspjeli šokirati Crvenu zvezdu pred šest tisuća grlatih navijača u Krešinom domu, iako su bili u igri sve do završnih trenutaka, ali kao i protiv Partizana tjedan dana prije nisu mogli parirati puno kvalitetnijem protivniku koji je k tome još morao nadoknađivati i 19 koševa zaostatka iz prve četvrtine. Skupocjena beogradska momčad oduprla se velikom uraganu Zadra na otvaranju utakmice koja se do poluvremena pretvorila u ravnopravnu bitku koju nisu uspjeli domaći košarkaši održati do samog konca dvoboja, ostavši tako praznih ruku 77:84 i u četvrtom regionalnom ovosezonskom iskušenju na svom Višnjiku.



Uragan na otvaranju


Priželjkivali su u domaćem taboru da će kontra branitelja naslova uspijevati što je dulje moguće pružati otpor, i to ponajviše u prvom dijelu utakmice, no ni u najluđim snovima nitko se od njih nije mogao nadati da će se nakon proteka osam minuta igre naći na nestvarnih 19 koševa viška. Nevjerojatan ulaz u utakmicu priuštili su igrači Danijela Jusupa svojim vjernim i iznimno bučnim navijačima, krenuli su doslovno kao navijeni i za samo četiri minute u potpunosti izneredili moćnog euroligaša zabivši mu pet trica kojima su se ekspresno katapultirali do 14 plusa (19:5). A špinu s vanjskih pozicija otvorio je Karlo Žganec, da bi potom po dvije trice vezali Marko Ramljak i Vladimir Mihailović. Dvije minute kasnije nakon ubačaja Tylera Wahla i Žganeca Zadrani zabijaju svoju šestu tricu, ovog puta precizan je bio Amar Gegić koji je donio 17 viška (26:9), dok se strma nizbrdica Zvezdaša nastavila i malo potom kada je Mihailović iz kontranapada postavio na 30:11. Naravno, morali su i gosti nešto pokazati, no nisu barem što se tiče prve dionice uspjeli u naumu da smanje ogroman zaostatak, tek su preko Nikole Kalinića pred početak druge periode spustili minus na 17 koševa (31:14). Međutim, jasno je bilo da će se Crveno-bijeli do poluvremena prvenstveno podići u obrani, i da se Zadar neće moći nadati ponavljanju scenarija iz prethodne četvrtine. Počeli su Zvezdaši agresivno stiskati organizaciju igre Jusupove momčadi i tako je prisiliti na ishitrene šutove u posljednjim sekundama napada, dok su se u ofenzivi oslonili na šuterske sposobnosti Yaga Dos Santosa i Ognjena Dobrića, što je polovicom druge dionice svelo njihov zaostatak na deset poena (37:27).





Potpuni preokret


Nije Crveno-bijele u nastojanju da se potpuno vrate u utakmicu omelo ni to što je Dejan Davidovac s dvije vezane tehničke izbacio sebe iz igre, jer je taj događaj tek nakratko primirio njihov nalet koji je u smiraj poluvremena ponovno buknuo posredstvom unutarnje igre Uroša Plavšića, pa potom tricama Miloša Teodosića i Dobrića. Sve je to dovelo Zvezdaše pred veliki odmor na samo posjed zaostatka (44:41), a u istom ritmu gosti su nastavili i povratkom iz svlačionica te im je trebalo tek minutu i pol da se dočepaju potpunog preokreta. Trice su povezali Dobrić i Mclntyer, a ovaj potonji je onda položio iz kontre za Zvezdinih pet viška (44:49). Zadar se potom uspio izbaviti iz ponora preko Ramljaka i Gegića (49:49), a isti tandem je imao svoje prste i u povratku u vodstvo (56:55), na tri minute do početka odlučujuće četvrtine kojoj se na račun preciznih šutova Mclntyrea i Rokasa Giedraitisa Zvezda uputila s tri koša prednosti (60:63). No, skupocjena momčad Ioannisa Sfairopoulosa morala se itekako pomučiti kako bi i naplatila svoju nespornu kvalitetu naspram Jusupove momčadi koju je Gegić šest minuta prije kraja doveo do novog vodstva (69:67). To se pokazalo malo kasnije i posljednjim vodstvom Zadra koje je poništeno tricom Mclntyera i ubačajem Luke Mitrovića (69:72). Isto odstojanje vrijedilo je i na ulasku u završnih 130 sekundi utakmice (74:77), da bi konačno rješenje donijeli raspoloženi Mclntyre i Dobrić koji su odveli svoju momčad do kapitalnih sedam viška (74:81). Ramljak i Gegić pokazali su se najboljima u domaćim redovima s 19 i 18 ubačaja, dok su Crveno-bijele predvodili su Dobrić i Mclntyre sa 16 koševa.