Foto: Marijan Tomac
Glavno pitanje svih pitanja ovih dana je treba li krenuti u berbu maslina ili se može još pričekati. Oni koji su pobrali masline i preradili u ulje u većini slučajeva bili su neugodno iznenađeni niskim randmanima. Za one slabije upućene randman je postotak ulja koji se dobije preradom određene količine maslina.
Ovih dana randmani su se u prosjeku kretali oko 10 posto, a varirali su od sedam pa do 13 posto. Naši maslinari naviknuli su se da se randmani kreću od 14 posto na više. Ne samo da ovakav postotak ulja znači njegovu manju količinu u određenoj količini ploda, već je dobiveno ulje i skuplje.
Cijena prerade je oko 0,30 eura za kilogram ubranih maslina, bez obzira na količinu ulja koja se nalazi u plodovima.
Rasprava na društvenim mrežama
Maslinari na društvenim mrežama još uvijek raspravljaju stvara li se još uvijek ulje u plodu maslina i u kojoj količini. No da krenemo redom u pojašnjavanju kada se i kako u plodu stvara ulje. Postotak ulja u mesu ploda i sjemenci je isti, ali ulje u sjemenci nije značajno, budući da ga ima vrlo malo i teško se izlučuje mehaničkom preradom ploda.
Ulje u stanicama mesa plodova pojavljuje se u obliku kapljica smještenih uglavnom u blizini stijenka stanica u vrijeme kada je završen proces formiranja koštice. U našem maslinarskom području to se događa tijekom srpnja i početkom kolovoza. Kapljice ulja obavijene su opnom te izgleda da se odvajaju od citoplazme izlijevajući svoj sadržaj unutar vakuola. Istodobno se odvija postupna degradacija protoplazme koja je na kraju procesa stvaranja ulja i svedena je na tanak sloj uz staničnu stijenku, dok ulje zauzima najveći dio staničnog prostora (Romano B. i suradnici, 1980.)
Stvaranje ulja nastavlja se sve do obojenja plodova, kada brzina nakupljanja ulja doseže svoj maksimum. Najveći dio triglicerida sintetiziran je još u zelenim plodovima koji su fotosintetski aktivni. Daljnje povećanje količine ulja u plodu, u postotnom srazmjeru, ne objašnjava se novom sintezom triglicerida, već porastom koncentracije uslijed gubitka vode (Boscelle i suradnici, 1994.)
Što se dogodilo?
Što se dogodilo ove godine da su ovih dana niski randmani? Maslina tijekom jednogodišnjeg ciklusa prolazi kroz različite fenološke faze rasta i razvoja. Uz brojne čimbenike od presudne su važnosti količina oborina i suma aktivnih temperatura. Suma aktivnih temperatura je ona kada biljka, u ovom slučaju maslina, stvara nove tvari. Takve temperature su od sedam do 40 stupnjeva Celzija. Ako su temperature veće ili manje, maslina ne stvara nove vrijednosti, odnosno ne odvija se proces fotosinteze.
Tijekom ljeta susretali smo se s nekoliko toplinskih valova gdje su maksimalne temperature prelazile 40 stupnjeva Celzija. Takvih temperatura bilo je i u prijašnjim godinama, ali su one trajale kraće razdoblje. Osim toga, promatrajući dnevni ciklus temperatura ekstremne vrućine počinjale su nekoliko sati prije i završavale su kasnije, budući da su noći bile također vruće.
Uz visoke temperature zavladala je i suša te je maslina morala voditi brigu o samoodržanju. Nikako ne smijemo smetnuti s uma da maslini nije primarni zadatak da stvara ulje, već da donese plod, sjemenku. Sjemenka je ta koja omogućava njezin opstanak u nekim budućim vremenima. Čovjek je taj koji gleda maslinu kroz ulje, a za njezin opstanak razvio je druge metode, kao što je ožiljavanje i vegetativno razmnožavanje.
U periodu toplinskih valova koji su ove godine gotovo neprestano trajali od lipnja pa do polovine rujna, maslina je racionalno obavljala sve postojeće funkcije da bi u takvim uvjetima opstala. Prvo što se u doba stresa događa je da se plodovi počinju smežuravati i u najgorem slučaju otpadati. Voda koja je na raspolaganju racionalno se koristi da opstane stablo s korijenom i listovima koje će u narednoj godini dati plodove.
Kada je konačno pala kiša, maslina je intenzivno počela s vegetacijom i svim fiziološkim procesima. Plodovi su gotovo preko noći ne samo postali jedri, već su povećali svoju težinu. Bit će ulja, zadovoljno su tada trljali ruke maslinari. Ali, gle vraga, opet je došlo do razočaranja. Iz plodova se sada cijedi voda, a ulja je vrlo malo.
Ljetno mirovanje masline
Ovisno o sortama započela je površinska pigmentacija, a time se smanjuje sinteza triglicerida odnosno ulja. Drugim riječima ove godine su, zbog ekstremnih klimatskih prilika od perioda formiranja koštice pa do trenutka pigmentacije, vladali nepovoljni uvjeti za sintezu triglicerida. Maslina je zbog takvih uvjeta hibernirala, mirovala umjesto da se krivulja rasta i razvoja normalno odvijala.
U rujnu su s pojavom kiša i sniženih temperatura procesi unutar masline krenuli svojim normalnim tijekom. Prvo su stabla upila značajne količine vode. Sinteza triglicerida se nastavila, ali taj period je puno kraći nego u godinama »normalnih« klimatskih prilika. Listopad je pri kraju bez obzira na to što su temperature veće od onih prosječnih i sintezu triglicerida ne mogu nadoknaditi povoljne vremenske prilike od nekoliko dana koje su izostale tijekom srpnja i kolovoza.
Odgađanje berbe s ciljem da se čeka povećanje randmana nije preporučljivo. Radmani će se povećavati porastom koncentracije ulja uslijed gubitka vode. Osim toga, na kasniju berbu mogu djelovati neki negativni čimbenici. Sa zrenjem će spoj peteljki plodova s granama postati slabiji, tako da djelovanje malo jačeg vjetra može dovesti do njihovog opadanja. Ovih dana pojavila se na plodovima patula koje će svakog dana biti sve više, što će također izazvati opadanje plodova i pojave gubitka kvalitete ulja.
Maslinarska godina je bogata urodom, ali ne i uljem. Prijatelj Ivan ove godine je ubrao šest tona maslina i dobio 600 litara ulja. Prije dvije godine ubrao je tonu manje maslina i dobio istu količinu ulja. Osim toga, masline je navodnjavao tijekom cijelog ljeta, kao što sam radio i ja. Ivan, koji je navodnjavao masline metodom kap po kap i ja, koji sam to činio mikroraspršivačima, imali smo niže randmane nego prije dvije godine kada su masline obilato rodile. Nameće se zaključak kako su ekstremno visoke temperature bile glavni čimbenik koji je utjecao na sintezu ulja. To još, dakako, treba potkrijepiti znanstvenim podacima.
najnovije
najčitanije
Košarka
6. KOLO ženske premijer lige
Slavlje Plusica, poraz Zadra
Zadar
SIGURNOST I PROTOČNOST
Policija objavila savjete građanima povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana
Zadar
Udruga HVIDR
Održana tradicionalna sv. misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje
Feelgood
FITNESS TREND
Zaboravite trčanje – ‘rucking’ je novi način za poboljšanje kondicije!
Zadar
Profesor Tihomir Jukić
Danas je važniji nego ikada suživot turizma i urbanizma
Zadar
USKRSNUĆE POLUOTOKA
Najduži “Advent” u Hrvatskoj trebao bi spasiti Poluotok od zimskog sna
Zadar
RAZGOVOR
Dr. Lovre Pedić: Sve je više i muškaraca koji se odlučuju na estetske tretmane
Zadar
holywin
ODGOVOR NA NOĆ VJEŠTICA! U hrvatskim gradovima bit će održan Holywin, među njima je i Zadar
Zadar
DVA UDOMLJENJA
‘ZAPUTILE SE U NEŠTO BOLJE’ Zadarski azil objavio sretne vijesti: ‘To zaslužuje proslavu’
Zadar
TRI DESETLJEĆA S VAMA