ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Premijer liga, 5. kolo

Rastrgani hrvatski derbi Zadrani prelomili u samoj završnici

Autor: Andrija Dešpoja

24.10.2024. 20:56
Rastrgani hrvatski derbi Zadrani prelomili u samoj završnici

Foto: Luka Jeličić



Vječni hrvatski derbi, drugi odigran ove sezone, pripao je košarkašima Zadra, iako su do pobjede nad mrskim rivalima došli puno teže nego što je to bio slučaj na otvaranju sezone u Draženovom domu. Renovirana Cibona pokazala se puno tvrđim orahom od one koja je krajem rujna doživjela visok poraz od Zadrana na svom parketu, no bez obzira na kompaktniji izgled Vukova pod Barišom Krasićom domaća momčad se uspjela iščupati iz svih nedaća koje je derbi u Krešinom domu donio i u završnici uspjela ostaviti Cibose na cjedilu, slavivši sa 78:68. Ovom pobjedom Zadar se održao na savršenom učinku u Premijer ligi, s pet čistih pobjeda i nula poraza, pripremivši na najbolji mogući naći teren za gostovanje Crvene zvezde na istom mjestu u subotu navečer.



Odlično otvaranje


U četiri uvodne minute Zadar je potpuno izdominirao na oba kraja terena, dovevši tako gostujućeg stratega da povuče neočekivani potez i već na samo startu derbija praktički izrotira cijelu početnu petorku. Ostavio je Krasić na parketu tek Ivana Majcunića, a razlog je bilo poražavajućih 8:0 na kontu domaćih košarkaša. No, taj potez trenera Vukova pokazao se dobrim jer je njegova nova petorka konačno donijela poene i učas se primakla na pola koša zaostatka (8:7). Zadrane je u tom početnom naletu predvodio krvnik Cibone iz prvog kola regionalne lige Amar Gegić koji je skupio u kratko vrijeme šest ubačaja, a nakon odgovora Cibosa našli su spremnima na okidaču Karlo Žganec i Krševan Klarica koji su tricama ponovno odveli goste prema ponoru (18:8). Ovaj problem Krasić je pak zdravorazumski pokušao riješiti minutom odmora kojom je za završne dvije minute prve dionice htio vratiti svoju momčad na kolosijek, i u tom naumu je djelomično uspio preko Filipa Bundovića i Ivan Perasovića koji su zatvorili četvrtinu s prihvatljivijih šest minusa (20:14). Jusup je krajem prve periode po prvi put u vatru gurnuo dosad ozlijeđenog Matu Kalajžića, a Omišanin se u u prvim sekundama svog službenog debija u dresu Zadra odmah upisao u strijelce, no nije se njegovo prisustvo na terenu odrazilo i na momčadski učinak. Cibosi su se na otvaranju druge četvrtine prilagodili obrani domaćina te ponovno stigli do minimalnog zaostatka (22:21), ali nisu uspjeli i preskočiti Jusupovu momčad. Na put im je najprije stao drugom svojom tricom Klarica, kao i Gegić dvicom, dovoljno da se zaplovi prema završnici poluvremena s lagodnijih šest plusa (27:21). A u te tri preostale minute do odmora Zadrani su unatoč brojnim pogreškama uspjeli iskontrolirati razvoj događanja na terenu i prema svlačionicama otići s malo izdašnijih osam koševa (39:31) koje su mogli ponajviše zahvaliti razbuđenom Vladimiru Mihailoviću. Čak 20 izgubljenih lopti na obje strane (osam Zadra i 12 Cibone) potvrdili su nisku kvalitetu vječnog hrvatskog derbija, no u tom kaotičnom stanju ipak su se bolje snašli Jusupovi igrači koji su uspješno zaustavili sve Krasićeve štićenike, izuzev Bundovića koji je prednjačio s 11 ubačaja i tako održao Vukove na razdaljini koja im je dala nadu da se mogu nametnuti u završnih 20 minuta.





Gegić i Žganec presudili


A taj scenarij obistinio se odmah na početku treće dionice kada su Zagrepčani 10:2 serijom po treći put zapuhali za vratom Jusupovim igračima, štoviše vratili su utakmicu na početne postavke (41:41). Dvije minute potom preko Petera Joka našli su se gosti po prvi put u vodstvu (41:44), što je upalilo crvenu lampicu na domaćoj klupi koja je reagirala minutom odmora i tako se pokušala povratiti iz šoka. No, nije se taj Jusupov plan pokazao plodnim jer su mu igrači nastavili bacati lopte u bunar, dok je Cibona nastavila zabijati i tako pobjeći na osam viška (43:51). Ipak, Zadrani uspijevaju u sami smiraj treće četvrtine ubačajima Žganeca i Mazalina prekinuti napadačku krizu, prepolovivši zaostatak (52:56). No, Cibona se nije dala tek tako omesti, vratila se ekspresno na sedam plusa (54:61) i ostavila Zadranima samo šest i pol minuta za eventualni povratak. Za tu misiju očito je trebalo pozvati na dužnost kapetana Marka Ramljaka koji je dvjema tricama konačno skinuo poklopac s Ciboninog obruča, dok su mu se potom pridružili Mazalin i Žganec za završetak 9:0 serije kojom se Zadar dvije i pol minute prije konca utakmice našao ponovno u dobitnoj situaciji (66:64). Gosti su pokušali „time-outom“ vratiti samopouzdanje, no spriječili su ih u tom naumu tricama Gegić i Žganec koje su osigurale nedostižnih šest viška (72:66), na ulasku u posljednju minutu. Gegić se očito pretplatio na utakmice protiv Cibosa pa se i u ovoj pokazao ključnim Jusupovim pojedincem s 20 koševa, dok su veliki doprinos dali Žganec i Mazalin s 18 i 14 ubačaja. Cibose su predvodili Bundović i Jok, svaki s 13 poena.