Foto: DIVERT.CO.UK
Jesen se tiho ušuljala u naše vrtove mijenjajući korak po korak prirodu, smjenjujući prvenstveno boju lišća od zelene ka najljepšim tonovima žute, narančaste i smeđe sve do njegovog opadanja. Iz vrta smo povadili i ubrali plodove koji su ostali od suše, napada štetnih insekata i uzročnika biljnih bolesti.
Krumpir je već smješten u hladne i mračne prostorije i njegov prinos nije bio loš s obzirom na dug sušni period. Luk je također pobran i uskladišten, ali mnogi se žale na njegovo truljenje i potpuno propadanje u skladištu iako je imao dobar urod. Mahuna je rađala u prvim turnusima prije suše, a tijekom suše je stagnirala, na mjestima gdje se nije potpuno osušila rod je dala odmah nakon prvih zahlađenja i prve kiše, tako da je mnogi beru i sad.
Vrtovi na otvorenom moraju se održavati. Koje radnje bi trebalo obaviti u jesen da bi ga pripremili na odmor, a kako bi bio spreman za novu proljetnu sezonu?
Ako u vrtu nema kultura koje se mogu sijati u kolovozu poput špinata, salate, tikvica, ranih sorti mahuna, rotkvica, mrkve i drugih povrtnica s kratkom vegetacijom, možemo se pripremati za novu proizvodnu sezonu ili za narednu vegetaciju.
Bilo bi dobro da, nakon što smo ubrali i izvadili sve plodove, uklonimo biljne ostatke koji nose spore patogena biljnih bolesti i imaga ili jaja štetnika koji su nanosili štete tijekom vegetacije. Treba pokupiti biljne ostatke i spaliti ih na gnojištu, nakon čega je preporučljivo zemljište tretirati preparatom na bazi bakra, a potom nekim insekticidom i ostaviti da reagira desetak dana.
Zatim se pristupa samoj pripremi tla koje je potrebno prekopati. Ako ga želimo potpuno odmoriti tijekom zime, onda u jesen ne sadimo ništa.
U slučaju da se ipak odlučite saditi u jesen, radi se predsjetvena priprema tla, frezanje, a tom prilikom ako je potrebno u tlo treba inkorporirati kombinaciju NPK gnojiva te neki od granuliranih, zemljišnih insekticida koji su dozvoljeni na tržištu.
Nakon izvjesnog vremena, kad istekne radna karenca, možemo pristupiti sjetvi ili sadnji povrtnih kultura koje se mogu sijati, saditi u jesen, češnjaka, crvenog luka, špinata, salate, građaka, koji se razvijaju do niskih, zimskih temperatura, a tijekom zime stagniraju da bi svoj razvoj nastavili u rano proljeće. Ove kulture rano beremo i oslobađamo zemljište, te smjenjujemo drugim, proljetnim kulturama.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja