Foto: DIVERT.CO.UK
Jesen se tiho ušuljala u naše vrtove mijenjajući korak po korak prirodu, smjenjujući prvenstveno boju lišća od zelene ka najljepšim tonovima žute, narančaste i smeđe sve do njegovog opadanja. Iz vrta smo povadili i ubrali plodove koji su ostali od suše, napada štetnih insekata i uzročnika biljnih bolesti.
Krumpir je već smješten u hladne i mračne prostorije i njegov prinos nije bio loš s obzirom na dug sušni period. Luk je također pobran i uskladišten, ali mnogi se žale na njegovo truljenje i potpuno propadanje u skladištu iako je imao dobar urod. Mahuna je rađala u prvim turnusima prije suše, a tijekom suše je stagnirala, na mjestima gdje se nije potpuno osušila rod je dala odmah nakon prvih zahlađenja i prve kiše, tako da je mnogi beru i sad.
Vrtovi na otvorenom moraju se održavati. Koje radnje bi trebalo obaviti u jesen da bi ga pripremili na odmor, a kako bi bio spreman za novu proljetnu sezonu?
Ako u vrtu nema kultura koje se mogu sijati u kolovozu poput špinata, salate, tikvica, ranih sorti mahuna, rotkvica, mrkve i drugih povrtnica s kratkom vegetacijom, možemo se pripremati za novu proizvodnu sezonu ili za narednu vegetaciju.
Bilo bi dobro da, nakon što smo ubrali i izvadili sve plodove, uklonimo biljne ostatke koji nose spore patogena biljnih bolesti i imaga ili jaja štetnika koji su nanosili štete tijekom vegetacije. Treba pokupiti biljne ostatke i spaliti ih na gnojištu, nakon čega je preporučljivo zemljište tretirati preparatom na bazi bakra, a potom nekim insekticidom i ostaviti da reagira desetak dana.
Zatim se pristupa samoj pripremi tla koje je potrebno prekopati. Ako ga želimo potpuno odmoriti tijekom zime, onda u jesen ne sadimo ništa.
U slučaju da se ipak odlučite saditi u jesen, radi se predsjetvena priprema tla, frezanje, a tom prilikom ako je potrebno u tlo treba inkorporirati kombinaciju NPK gnojiva te neki od granuliranih, zemljišnih insekticida koji su dozvoljeni na tržištu.
Nakon izvjesnog vremena, kad istekne radna karenca, možemo pristupiti sjetvi ili sadnji povrtnih kultura koje se mogu sijati, saditi u jesen, češnjaka, crvenog luka, špinata, salate, građaka, koji se razvijaju do niskih, zimskih temperatura, a tijekom zime stagniraju da bi svoj razvoj nastavili u rano proljeće. Ove kulture rano beremo i oslobađamo zemljište, te smjenjujemo drugim, proljetnim kulturama.
najnovije
najčitanije
Košarka
6. KOLO ženske premijer lige
Slavlje Plusica, poraz Zadra
Zadar
SIGURNOST I PROTOČNOST
Policija objavila savjete građanima povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana
Zadar
Udruga HVIDR
Održana tradicionalna sv. misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje
Feelgood
FITNESS TREND
Zaboravite trčanje – ‘rucking’ je novi način za poboljšanje kondicije!
Zadar
Profesor Tihomir Jukić
Danas je važniji nego ikada suživot turizma i urbanizma
Zadar
USKRSNUĆE POLUOTOKA
Najduži “Advent” u Hrvatskoj trebao bi spasiti Poluotok od zimskog sna
Zadar
RAZGOVOR
Dr. Lovre Pedić: Sve je više i muškaraca koji se odlučuju na estetske tretmane
Zadar
holywin
ODGOVOR NA NOĆ VJEŠTICA! U hrvatskim gradovima bit će održan Holywin, među njima je i Zadar
Zadar
DVA UDOMLJENJA
‘ZAPUTILE SE U NEŠTO BOLJE’ Zadarski azil objavio sretne vijesti: ‘To zaslužuje proslavu’
Zadar
TRI DESETLJEĆA S VAMA