ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

SPEKTAKL NA NEBU

Komet nad Velebitom uhvatio i zadarski fotograf Davor Strenja: Slika govori više od tisuću riječi

Autor: Gordana Čalić Šverko

23.10.2024. 12:30
Komet nad Velebitom uhvatio i zadarski fotograf Davor Strenja: Slika govori više od tisuću riječi

Foto: DAVOR STRENJA



Tičan, 20. listopada, Sunce zalazi, nebo se na zapadu počinje rumenjeti, a u Zvjezdarnici Višnjan počinju s uobičajenim pripremama za noćno snimanje asteroida glavnim teleskopom Dagorom. No, te je noći, očekivano, poslastica bila snimiti i aktualni komet Tsuchinshan – ATLAS. Astrofotograf Luka Poropat pripremio je dodatni, manji fotografski teleskop za snimanje kometa jer je rep kometa Tsuchinshan – ATLAS izuzetno dug, otprilike čak dvadeset stupnjeva.


Brojna »publika«


Ideja je da se uslika barem dio repa i antirepa kometa, a širokokutni objektiv na aparatu snimit će sve ostalo. Za upravljačkim računalom glavnog teleskopa Dagora sjedi Korado Korlević. Dagorom se inače snimaju asteroidi. Komet je prenisko i izuzetno sjajan te će se njime snimati komet kad ga manji teleskopi više ne budu mogli uočiti. Na Tičanu su još i šetači, poneki biciklist te ekipa »eksplorijanaca« iz Labina, a došli su i brojni namjernici i nenamjernici.


Nebo je puno aviona, a nad Italijom su se nadvili i prijeteći oblaci. U Zvjezdarnici Višnjan svi su pogledi uprti u vedro nebo uz nadu da će vedrina izdržati dok se komet, kratkog naziva A3, ne snimi! Sumrak je, pada vlaga, sve se uokolo rosi. Strpljivo se čeka, a grijači teleskopske optike postavljaju se na najjače. Nakon nekog vremena stižu prve slike, još se vidi dnevni sjaj neba, ali se komet već ističe u svoj svojoj ljepoti. Započinje snimanje, no avionski tragovi kvare većinu slika i pitanje je – pa gdje je tim avionima kraj, zar ih doista toliko ima… Za to vrijeme glavni teleskop Dagor započinje s poslom i snima nešto drugo – brzi objekt na sjevernom nebu. Riječ je o NEO (Near Earth Object) objektu, asteroidu koji se jako približio Zemlji i sada se udaljava. Još će samo jedan dan biti vidljiv, a nakon toga nestati u sjaju Sunca.


Meteorski potok Orionida




Snimanje je bilo uspješno, u centar Međunarodne astronomske unije poslano je sedam izmjerenih položaja asteroida. Dolje na livadi posao je gotov, komet je zašao za horizont, fotografski teleskop je demontiran i trenutačno se suši jer se rosa uhvatila na sve negrijane dijelove. U međuvremenu započinje računalna obrada slika koja pokazuje svu ljepotu te »zvijezde repatice«.


– Slika u ovom slučaju doista govori više od tisuću riječi te ih za sve one koji nisu uspjeli vidjeti komet u stvarnosti objavljujemo jer će ga sljedeći put biti moguće vidjeti tek za 80.000 godina, kazala je Gordana Ruso, zadužena za popularizaciju znanosti u Zvjezdarnici Višnjan.


Ruso je također skrenula pozornost na podatak da je nebo puno zanimljivih pojava ovih dana, pa je naš planet trenutačno u oblaku čestica Halleyjevog kometa koji stvara meteorski potok Orionida. Orionidi nastaju od ostataka repa kometa Halley, a ime nose po tome što prividno dolaze iz područja zviježđa Orion, sjeverno od zvijezde Betelgez, druge najsjajnije zvijezde zviježđa Orion. Iako je komet Halley vidljiv svakih 75 godina, njegovi ostaci uzrokuju kišu meteora koja je ovih dana u vrhuncu svoje aktivnosti, tako da se isplati pogled uperiti u nebo, naravno, u ovom slučaju, ako je vedro.


»Uhvatio« ga i
zadarski fotograf


Komet je s Velebita uspio snimiti i Davor Strenja. Kako je ovaj zadarski fotograf istaknuo na svojem Facebook profilu, dugo je čekao i uspio je napraviti jednu jedinu fotografiju kometa prije nego ga je pokrila naoblaka. No, i ta ‘jedna jedina’ fotografija je – prekrasna!